Operans orgel - högtidligt återinvigd i Sundre kyrka
SÖNDAGEN DEN 4 maj var en stor högtidsdag i stiftets sydligaste kyrka då Strand-Lindqvist-orgeln officiellt kunde tagas i bruk. Sundre kyrka bär på mycket tidiga piporgeltraditioner, här fanns en orgel så tidigt som 1370 tillverkad av Mäster Verner från Brandenburg. Fortfarande finns rester av detta instrument kvar, idag förvarade på Historiska museet i Stockholm.
Fasaden på Strand-Lindqvistorgeln i Sundre kyrka.
Foto:
Det instrument som nu har placerats i Sundre kyrka har en spännande historia och byggdes ursprungligen för Kungliga Teatern (operan) i Stockholm, ett instrument som levererades till teatern i september 1843. Instrumentet byggdes av en av sin tids skickligaste orgelbyggare, Pehr Zacharias Strand.
I besiktningsprotokollet vid leveransen skriver Hrr Berwald, Forsberg och Torsell bland annat:"Wi hafva dervid funnit samma Orgelwerk var, i öfverensstämmande med det derom upprättade Contract, fullständigt och med omsorg förfärdigadt, samt egande vacker och stark i ton i de serskilda stämmorna..."
Dokumentationen kring användningen av instrumentet för sceniskt burk är inte helt klarlagd. Den användes främst i operor med sakralt inslag. Av olika skäl kom orgeln att säljas ganska snart, därför att det innebar en stor arbetsinsats att flytta instrumentet när det inte skulle användas.
*
Stenkumla församling köpte in Strandorgeln som efter vissa förändringar, bland annat en ny fasad, år 1859 placerades på läktaren i Stenkumla kyrka. För förändringarna svarade orgelbyggmästaren Olof Niclas Lindqvist från Sanda.
Orgeln kom att under det följande seklet att förändras vid ytterligare flera tillfällen och togs slutligen ur bruk i samband med att en ny orgel införskaffades till Stenkumla kyrka 1986.
Efter en inventering under sensommaren 2003 av de kvarvarande orgeldelarna som fanns bevarande på prästgårdannexets vind i Stenkumla, kunde ett restaureringsförslag antas med förbehåll att orgeln deponerades och sattes upp på läktaren i Sundre kyrka. Projektet har kunnat genomföras med hjälp av kyrkoantikvariska medel.
Det är orgelbyggarna Monica och Tomas Svenske som ansvarat för det omfattande återuppbyggandet av orgeln. Då större delen av fasaden saknades har denna fått nytillverkas, liksom bälg, klaviatur och all mekanik. Instrumentet består idag av sex stämmor och saknar pedal. Måleriarbetet har utförts med stor noggrannhet av Jerry Jannehag.
*
Kontrollant för instrumentet har varit domkyrkoorganist Claes Holmgren som också spelade vid den högtidliga invigningen. I gudstjänsten medverkade även kyrkoherden i Hoburgs församling Ingrid Ekvall samt kontraktsprosten Karin Hjorth.
Vid det efterföljande samkvämet i Vamlingbo bygdegård talade bland annat Torsten Gislestam från Hoburgs församling.
Stenkumla församling representerades av komminister Bertil Nilsson som lyckönskade församlingen till sitt nya instrument med en förhoppning om att det skulle komma till glädje och välsignelse i sin nya kyrka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!