Nu får Clara Andermo från Visby årets Musik-Pellestipendium på 10 000 kronor som delas ut på Musikaliska sällskapets högtidsdag.
Clara Andermo är ett välkänt namn i musikintresserade kretsar. Som liten började hon spela fiol för Lena Björk Franzén i Hellvi, fortsatte i Karin Hjalmarssons fiolgrupp i Visby och vidare med Håkan Renard som lärare på dåvarande musikskolan.
- Under skoltiden var horn mitt huvudinstrument och efter gymnasietiden på Säve vikarierade jag som hornist i Visby brass, minns hon.
Clara Andermo har spelat i olika grupper och är en av de ständiga medlemmarna i Gotlands balalajkor. Men det är framför allt med fiol, med svensk och irländsk folkmusik på repertoaren och nu vilande gruppen Krack, som hon är känd..
Efter folkmusikstudier på folkhögskolor i Malung och Bollnäs och en tid i Visby, flyttade hon tillsammans med Erik Ronström och deras dotter Leija till Stockholm.
Efter fyra och ett halvt års studier och examen som lärare i rytmik kommer hon att arbeta med elever från förskoleålder till vuxenålder, i grundskola och på gymnasienivå, och i sammanhang där rytmik och musik utövas.
- Jag utbildar mig i en musikpedagogisk metod som bygger på den rytmikpedagogik som Jaques Dalcrozes utvecklade. Den syftar till att musikalisera eleven, alltså att förbättra den musikaliska förmågan att uttrycka sig på sitt instrument.
Rytmik är en metod att förmedla upplevelse av och kunskap om musik genom rörelse. I dalcrozemetoden, som bygger på teorin att det finns en naturlig koppling mellan musik och rörelse, är kroppen huvudinstrument.
- Den mänskliga kroppen är ursprunget till all rytm och för att göra musik behövs hela kroppen. Alla musikaliska ljud skapas genom kroppsrörelse, säger Clara Andermo och illustrerar den pedagogiska metoden som ett kroppsligt crescendo.
- På Musikhögskolan möter jag nya människor och kommer i kontakt med olika musikaliska genrer. Det är roligt och viktigt och som pedagog nödvändigt med öppenhet i musiken, slår hon fast.
Musik-Pelles stipendium delas ut på söndag i samband med Musikaliska sällskapets högtid med konsert på söndagskvällen i Almedalsbiblioteket. För musiken svarar den blandade kören Visby vokalensemble med för kvällen två dirigenter.
Framträdandet inleds med Ragnar Håkansson som bland annat dirigerar körsatser av Hugo Alfvén, Morten Lauridsen och Henryk Gorecki.
I konsertens andra avdelning tar Thomas Ekelöf över som dirigent. På repertoaren finns då bland annat verk av Beatles i arrangemang av Jonathan Rathbone, och tonsättningar av Jens Friis-Hansen och Ulf Neumann.
I samband med högtiden premieras tio musikelever på Gotland med stipendier från Musikaliska sällskapet och Åkessons musik.
Öppenhet är viktigt för Clara
Hon är född på Gotland och är just fyllda 29 år och studerar på lärarprogrammet i rytmik på Kungliga musikhögskolan i Stockholm.
Clara Andermo. Årets Musik-Pellestipendiat.Foto: Rolf Jönsson
Foto: Rolf Jönsson
Musik-Pelles stipendium 2010: Clara Andermo
Musikaliska sällskapets och Åkessons musikstipendium 2010: Agnes Laitala, piano, Clara Pettersson, piano, Edvin Nyström, gitarr, Ida Ullberger, piano, Johanna Molin, blockflöjt, Julia Malachowska, piano och gitarr, Magnus Lindström, trombone, Saga Erlandsson Scharp, trumpet, Victor Gustavsson, trombone, Alice Johansson, blockflöjt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!