Öppnar portar för den medeltida musiken

Ett nyskapande projekt inom medeltida musik heter "Tollite portas!" (Öppna era portar!) och i kväll ges den första konserten i de gotländska kyrkorna.

Jean-Paul Rigaud fokuserar på röstplacering.

Jean-Paul Rigaud fokuserar på röstplacering.

Foto: Bengan Zettergren

Kultur och Nöje2009-07-29 04:00
Det är två mycket framstående vokalensembler bakom projektet, den svenska Gemma och den franska Beatus, som sammanstrålat för att sjunga ett unika program i ett lika unikt samarbete. Ett smakprov ges även under Kammarmusikveckans Grande final på fredag kväll.
Projektet "Tollite portas!" är ett kulturutbyte mellan Sverige och Frankrike med flera syften.
Dels att presentera fransk medeltida musik för en svensk publik och att presentera medeltida musik ur svenska källor, vilka hittills i ringa grad uppförts i modern tid.
Dels att sprida kännedom om Sveriges och Frankrikes klingande kulturarv och att bidra till konstnärlig utveckling av den svenska scenen för medeltida musik genom workshops med den franska vokalgruppen Beatus ledare Jean-Paul Rigaud.
Projektet är att se som inledningen på ett mer varaktigt samarbete. Ensemblerna är i sina respektive länder framstående ensembler inom medeltida musik och bjuder i detta program på sånger ur fyra handskrifter.
Ur de franska 1100-talshandskrifterna Codex Calixtinus och Saint Martial de Limoges ges exempel på den tidigaste europeiska flerstämmiga musiken i svindlande sköna kompositioner.

Gotländska sånger
Från svenskt område hämtas gregoriansk sång ur Vallentunakalendariet och Skaramissalet, vilka är unika samlingar med sånger från 1100-talet med säregna sånger.
Sist men inte minst sjungs gregorianska sånger från gotländsk medeltid ur handskrivna dokument som idag förvaras på Gotlands museum och Landsarkivet. Dessa sånger får här i flera fall sin premiär i modern tid.
I går ljöd dessa vackra toner i Guldrupe kyrka där de båda grupperna under två dagar repeterat för konserterna. Platsen är väl vald då Karin Strinnholm Lagergren, musikvetare, sångpedagog och specialist på medeltida musik samt konstnärlig ledare för Gemma, är bosatt där sedan snart tio år.
Tillsammans med Aino Lund Lavoipierre från Malmö och Maria Hjorth från Lund bildar hon gruppen Gemma.
Beatus som uppträder i olika konstellationer vid olika behov består förutom av sin konstnärlige ledare Jean-Paul Rigaud denna gång av Bruno Blanchet och Eric Lavoipierre. Den sistnämnde är gift med Aino Lund Lavoipierre och bor numera i Malmö och arbetar vid Malmöoperan.
Konserterna ges i Stenkyrka kyrka i kväll och i Fårö kyrka i morgon som en del av Gotland Chamber Music Festival. De sjunger också vid Grande finale l S:t Nicolai ruin på fredag och så ger de en fristående konsert i Bro kyrka på söndag 2 augusti.

Skrivna på latin
Sångerna, med texter ur bibeln, är oftast växelsånger mellan kvinnorna och männen från en tid då man sjöng var för sig och musiken hade sina givna plats i kyrkorummet och var en väsentlig del av livet.
De första flerstämmiga sångerna var mer kommenterande, om profetiorna och om betydelsen av Jesu ankomst, och en mera fri poesi som skrevs av de lärda i klostren och kyrkorna.
De flesta kyrkobesökarna förstod naturligtvis inte latin som texterna var skrivna på, men det var ett mindre problem. Musiken i sig hade så stor kvalitet och den musikaliska upplevelsen spelade en viktig roll för kyrkan under denna tid.
Därför lägger Jean-Paul Rigaud extra vikt vid sångarnas röstplacering under repetitionerna.
Den gregorianska musiken har en helt annan status i Frankrike än här i Sverige och det finns en helt annan marknad och möjlighet för ett antal vokalensembler som försörjer sig professionellt.
Projektet "Tollite portas!" stöds av Gotlands kommun, Gotlandsmusiken, Musikaliska sällskapet i Visby, kulturföreningen Roxy, Vänge församling och Konstnärsnämnden.
I november turnerar Gemma i Frankrike tillsammans med Beatus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!