Ordrik Lars Sund målar upp efterkrigstiden
Ordströmmen väller fram, när Lars Sund, född i Finland men verksam som journalist i Sverige, berättar om Erik Smeds och hans släkt. Det verbala flödet ger romanen dess puls men är samtidigt ett hinder för läsningen. Huvudpersonen Erik undflyr läsaren alltmedan författaren med omtagningar och fördröjningar skildrar den värld som är hans och hans samtidas och även blåser liv i döda och ofödda.
<span class=MR>Om Erik Smeds berättas hur hans läshuvud förde honom från hembygden och in i officersvärlden. Snart är underrättelsetjänst hans huvudsyssla och hans fallenhet för uppgiften öppnar vägen för honom till CIA med USA och Tyskland som arbetsfält.
Lars Sund laddar berättelsen med fakta från Finska vinterkriget 1939, från Andra världskriget på 40-talet och från kalla krigets år fram till den dag världen i direktsändning i TV kunde se Sovjetunionens flagga halas ner för gott. </span>
Spelplatser är också byn Siklax i Österbotten och salen i Erik Smeds släktgård. Där tar berättaren de döda till hjälp och vittnen, när han "monterar" Eriks historia.
Tror man att Erik är viktigaste person i den bok som fått hans namn tar man miste. Långt mer levande skildras hans mormor, lanthandlerskan Hanna, hans kusin, den handlingskraftiga Margareta, hennes svärfar trafikidkaren Rurik och hennes make Charles Holm, konstnär och mästerskytt och i det fördolda mer aktiv i samtidens skeenden än någon anar.
Två av Charles målningar blir viktiga hållpunkter i romanen och dess skildring av vad som skedde med Finlands innevånare vid krigsslut och under uppbyggnadsarbete. En tredje beskriver undret när liv övergår i död. Också den är viktig i denna roman, där de döda oavbrutet får framstå med vital närvaro.
<span class=MR>Lars Sunds roman är en krönika över 1900-talets andra hälft sedd ur både politisk och rent mänsklig synvinkel. Kompositionen är konstfärdig. Många av porträtten är som sagt livfulla. Om författaren förmått avstå från några av alla sina avstickare från huvudspåren skulle "Eriks bok" blivit en odelat positiv bekantskap. Nu blir man lite utmattad. Åtminstone gäller det mig. </span>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!