"Ormkvinnans barn" ser ut att bli succé

Drygt 5 000 av sammanlagt 6 000 biljetter är redan sålda till vikingaspelet "Ormkvinnans barn" i När en vecka innan premiären 14 juli.

Kultur och Nöje2005-07-08 06:00
En nöjd producent, Anders Bergman, kan därmed konstatera att jättesatsningen är en publiksuccé som redan är i hamn.
Sammanlagt medverkar 50 artister och minst det dubbla bakom scenen i denna gemensamma satsning mellan Länsteatern och hembygdsföreningen i När.
Repetitionerna inför premiären pågår för fullt vid den vackra spelplatsen som nu fått namnet Narsaker, det vill säga samma namn som gården handlingen kretsar kring. Platsen andas pastoral idyll med den nyröjda, stilla flytande Närsån mynnande i havet, vajande vass, betande får och hästar och med den runda scenen och tillhörande grästaksklädda bodar belägna mot en tallskogsfond.
I går på dagen började man med kostymrepetitioner - även om hettan gjorde att man inte hade riktigt alla persedlar på sig - och på kvällen kördes föreställningen rakt igenom för första gången med hästar, ljud etc. Repetitioner som emellanåt överröstades av motorsågsbuller. För in i det sista arbetades det med att glesa ut tallbeståndet för att frilägga vyn mot havet.
Länsteaterchefen/regissören Örjan Herlitz instruerar de skådespelare som är på plats inför de scener som skall repeteras.
- Vi pratade i går om att vi måste rytmisera. En del scener ska vara lugnare, en del snabbare, det får inte vara samma tempo.
- Så, nu gör vi det, lyder hans sista regianvisningar.
Spelstart.
Stenvarpor viner. Gutar och kastare med sydsvenskt idiom möts och börjar diskutera reglerna.
- Vänta, jag tycker det är för många varpakastare, avbryter regissören och får medhåll av de agerande.
Spelet fortsätter med färre deltagare innan det bryts för nya övningsdelar.
Producenten Anders Bergman är förstås mycket nöjd med biljettförsäljningen så här långt.
- På måndag kväll räknar jag med att det sålts 5 200 av de 6 000 biljetterna. Det blir sammanlagt 15 föreställningar med max 430 personer i publiken.
Det har varit en lång resa dit. Projektet började med studiecirklar efter jul, sedan arbetade man i bygdegården april-maj och började utomhus vid midsommar. Nu kör man 10-22 varje dag.
- Det blir tuffa dagar för de som är med hela tiden. Men det finns mycket livgivande energi i en ensemble med proffs, halvproffs och amatörer, konstaterar Örjan Herlitz.
Och tanken är att vikingaspelet ska leva vidare nästa sommar men då utan Länsteaterns omfattande assistans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!