Från Sverige deltar även Sigtuna museum och på detta första nätverksmöte under fyra intensiva dagar på Gotland deltar även personal från Museum Lolland-Falster och Bornholms museum från Danmark, från museerna i Åbo och Ventspils, samt historiska museet i polska Elblagu.
Men i nätverket ingår ytterligare museer från Lübeck, Riga, Gdansk, nationalmuseet i Vilnius, museet på Saaremaa och Ålands museum. Även det statliga Eremitaget i Sankt Petersburg ingår i nätverket.
- Det viktiga med det här nätverksarbetet är att det inte bygger på personliga relationer mellan chefer, forskare eller personal inom vissa områden, här har vi skapat ett institutionellt forum för att diskutera alla museernas frågor från marknadsföring och hemsidor till den breda verksamheten, säger Lars Sjösvärd, chef för Gotlands museum, som tagit initiativet till det nya nätverket.
Presentation
Det är med bidrag från Kulturrådet som representanterna från några av medlemsmuseerna samlats till ett fyra dagars presentationsmöte på Fornsalen och Gotland. Här kommer de att genomföra workshops om det framtida arbetet som sedan diskuteras inom olika yrkeskategorier.
Tanken är att närverket ska implanteras på bred bas i de olika museerna.
- Medlemmar är alla typer av museer, både stora och små, och i den dolda agendan kan vi förutom att diskutera kulturella identiteter, skapa östersjötänk också hitta gemensamma projekt i framtiden, tror Lars Sjösvärd.
- En viktig period som vi alla brottas med är "det kalla kriget", cirka 1940-1990, den tid då alla kontakterna över Östersjön bröts och skapade en stor omedvetenhet om varandras arbete, menar Ulrika Mebus från Gotlands museum.
Naturlig koppling
Ett av de mindre museerna i nätverket är det kommunala museet i Sigtuna som har en naturlig koppling till Östersjön.
- Sigtuna grundas som stad vid slutet av 900-talet och var då Sveriges första och enda stad. Nästan allt arkeologiskt material i våra samlingar har koppling österut, inte minst till Gotland, säger museichefen Anders Wikström.
Sigtuna museum brottas med en budget som är en tiondel av den Gotlands museum har till förfogande, men vi har många besökare och museet behöver utöka verksamheten.
- Vi är i stort behov av samverkanspartners och även samarbetsutställningar. Det gäller nog fler museer, tror Anders Wikström och lovordar det här initiativet.
Var och när nätverket samlas nästa gång är ännu oklart, men nästa år blir det mera arbete än möten tror alla de inblandade.