Över en miljon begärt för porträtt av Hägg

Kultur och Nöje2004-11-26 06:00
Efter höstinledningen med auktionerna på de mer samtida föremålen går nu säsongen vidare med en intensiv slutspurt med kvalitétsauktioner på äldre föremål, vinauktioner och auktioner med föremål från Ryssland.
Det sistnämnda en marknad som tycks bli ?het?, där Stockholms Auktionsverk håller en ?Rysk auktion? i december och Uppsala Auktionskammare har en stor avdelning ryskt måleri på sin kvalitetsauktion, även denna i december. Uppsala Auktionskammare har fått förtroendet att sälja en målning av Ilya Repin (1844 ? 1930) ?Gopak (Hopak - Saparoschernas dans)? som fått det sensationellt höga utropspriset 4?6 miljoner kronor. Detta är en målning som Repin målade i exil i Kuokkola i Finland, vilken är utförd på en linoleummatta, ett udda materialval som Repin kanske valde av ekonomiska skäl under sina exilår, men i just denna målning ingår också mattans mönster som en del av målningen.

Stockholms Auktionsverk öppnar december månad med sin traditionella ?Stora Kvalitén? 1?3 december. En av målningarna som spränger miljongränsen i utrop (1?1,5 miljoner kronor) är Ernst Josephsons (1851-1906) intressanta porträtt av Jakob Adolf Hägg (1850 -1828). Denne föddes i Östergarn som yngsta barnet till Anna Johanna Wilhelmina, f. Eneqvist och Nicklas Hägg (i den stora släktkretsen återfinns även Jakobs namnkunniga kusiner, arkitekten Axel Herman Hägg och marinmålaren amiralen Jacob Hägg). Jakob Adolfs musikaliska talang stod tidigt klart för omgivningen och våren 1865 antogs han som elev på Musikkonservatoriet i Stockholm. Hägg och Josephson hade träffats redan i mitten på 1860-talet då de var skolkamrater på ?Nya förberedande elementar? i Stockholm. Det nu aktuella porträttet är antagligen målat 1875, under en period då Hägg och Josephson umgicks flitigt. Hägg hade då återkommit till Sverige efter en längre periods musikaliska studier i bl.a Danmark, Italien, Österrike och Schweiz. 1870 blev han ?Jenny Lindstipendiat? som innebar två års studier utomlands, ett stipendium som han senare fick förlängt ytterligare två år. Hans intensiva skaparlust slet hårt på hans fysiska och psykiska hälsa och han blev under långa perioder tvungen att söka vård. Hägg hade redan som tioåring blivit presenterad för den musikintresserade prinsessan Eugénie och det var hon som kom till hjälp under mindre lyckosamma tider. Prinsessan bidrog med ekonomiskt stöd till Hägg under hela hans levnad. Det porträtt som nu är till försäljning har en intressant proveniens då det tidigare tillhört författaren Hjalmar Gullberg och hans livskamrat grevinnan Greta Thott.

En kvalitétsauktion utan en målning av Visby ringmur förekommer sällan. Auktionsverkets ringmursmålning denna gång är ?Nordergravar ? Visby ringmur i aftonstämning? av Skånekonstnären Anders Trulson (1874 - 1911) med ett utrop på 15 000? 18?000 kronor. Trulson är en av den ?glömda generationens? konstnärer som nu rättmätigt börjar uppmärksammas som den store artist han är med en rik, jämn och högkvalitativ verkförteckning. Från Louis Sparres (1863 - 1964) produktion finns en stämningsfylld målning med titeln ?Kvällsdimmor och månsken - Gotland? som fått ett utropspris på 6?000? 8?000 kronor. Vid denna auktion finns även fågelmålaren Lars Jonsson representerad med två oljor ?Ung kungsörn över Sudret ? Gotland? med ett utrop på 20?000 ? 25 000 kronor samt ?Gotländskt höstlandskap med rovfågel?med utropspriset 25 000? 30 000 kronor . Det är intressant att Auktionsverket valt att placera Jonsson på den ?Stora Kvalitén?, han tillhör därmed en av de yngre svenska konstnärerna på denna auktion.

Bukowskis ?Internationella höstauktion? 30 november 3 december bjuder i sedvanlig ordning ett mångfacetterat urval av exklusivt konsthantverk och måleri. Nu när heminredningsintresset är i topp kommer säkert 1700-talsstenbordet från Gotland att bli eftertraktat, ett objekt som fått ett utropspris på 35 - 40 000 kronor.
Ruin och ringmur finns också med på Bukowskis med en dekorativ målning av William Féron (1858 - 1894) ?Vid ringmuren? daterad 1890, en målning med ett utrop på 20?000 - till 25 000 kronor. Silveravdelningen erbjuder ett par mycket eleganta sockerskålar signerade Magnus Söderberg, Visby. De har fått ett så pass högt utropspris som 30 000 ? 40?000 kronor. Ett pris som kanske avspeglar Visbysilvrets relativa sällsynthet. Sockerskålarna är tillverkade så sent som 1800 men rymmer många av de gustavianska stilelementen med sina graciöst svängda hänklar och sin upphöjda rektangulära fot med genombruten nollgallerkant. Söderberg föddes 1762 och var mästare i Visby 1797 - 1833. Söderberg finns representerad i Nordiska Museets samlingar och tillverkade bl.a. nattvardskalkar till ett flertal kyrkor på Gotland, nämligen till kyrkorummen i Ekeby, Väskinde, Boge, Fröjel och till Hogrän.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!