Sara Elison är guide med ansvar för naturområdet på Gotlands museum. Hon berättar vad som gör området runt Visby speciellt.
- Man kan hitta så fin natur här och saker att se på bara genom att gå eller cykla.
Leta själv
Molnen spricker upp och trots den kraftiga vinden visar sig ön från sin bästa sida. Vi vandrar ner för klippsidan och Sara letar vant fram olika fossiler. En stor del av turen går åt till att deltagarna själva får hitta fossiler som Sara berättar om och det är väldigt populärt, speciellt bland de yngre.
- Barnen älskar det, de går in i det mer än vuxna. Det är oftast barn som hittar de mest sällsynta fossilerna.
Jag känner hur letandet tar tag i mig och jag halkar fram längs strandens hala stenhögar i jakt på egna fynd. Det är en skön känsla när man hittar något och Sara förklarar ivrigt vad det är jag funnit.
Kända fossiler
Fossil är rester eller spår av djur- eller växtdelar som bevarats i typer av sediment eller sedimentära bergarter. Fossil kan bevaras på en rad olika sätt beroende på omständigheterna, till exempel som avtryck eller försteningar. Det är oftast skal, ben och tänder som bevaras eftersom dessa delar är mest motståndskraftiga. Det finns fossil av nästan alla typer av djur och växter. I klippväggen kan man gå tillbaka miljontals år och i varje lager i berget finns det fossiler från olika åldrar. Gotland är känt för sina fossiler även utomlands.
- Fossilerna tillhör de främsta i världen när det gäller sin ålder, och många tycker Gotland är främst i världen när det gäller fossil från silurtiden. Det finns på andra ställen men Gotland är enastående. Många utländska turister tycker det är helt fantastiskt.
Historiskt perspektiv
Sara lyser upp när hon berättar om sitt intresse för fossiler.
- Det berättar vad som har hänt genom millennierna och man kan se hur livet utvecklas. Det ger perspektiv på tillvaron. Livet har funnits i 3 600 miljoner år och vi som moderna människor har bara existerat i 200 000 år. Vi är bara en fluglort i universum.