Parismåleri med pixlar och fingrar

Den internationellt upphöjde målaren David Hockney har i tio år försökt bevisa att flera av de stora mästarna, exempelvis Caravaggio och Vermeer, använde olika optiska hjälpmedel och målade från projektioner och inte med motiven framför sig. "Konsthistorien måste därför skrivas om", sa Hockney.

Foto:

Kultur och Nöje2010-12-02 04:00
Detta retade den internationella konsteliten. Några sa "javisst", men de flesta sa "dumheter" om Hockneys bevis.
Nu har Hockney utmanat konstvärlden igen. I Paris chicaste galleri, Pierre Bergé - Yves Saint Laurent Foundation intill Champs Elysées, visar Hockney hundratals landskaps- och figurmålningar gjorda med iPhone och den nya underbara datorplattan iPad.
"Detta är det mest betydelsefulla som någon samtida målare gör just nu", säger Pierre Bergé.

Tjusas av lyskraften
Hockneys målningar visas från en mängd iPhones och iPads placerade på väggarna. Och den parisiska konstpubliken glider omkring som fotomodeller i rummen. Här frågar ingen efter mål och mening eller förklaringar. Nej, här tjusas de flesta av lyskraften i det nya digitala måleriet och Hockneys koketta personlighet.
"Jag älskar teckningskonst och måleri, nu slipper jag kladda med färg och målarduk", säger Hockney.
Själv talar jag med en konstnär som sitter där med en iPad i famnen. Han berättar lyriskt om hur han tecknar och målar. Är det här målerihantverkets slutpunkt, frågar jag.
"Nej", säger han, "nu kan vemsomhelst måla, närsomhelst och varsomhelst, utan allt krångel med färger, penslar och duk - iPaden är en hel målarateljé i fickan, inga krav, bara glädje".
Han visar.

Lika revolutionerande
I mitten av 1800-talet lämnade målarna sina ateljéer och gick ut i den fria naturen. Det var möjligt tack vare uppfinningen att ha oljefärg med sig i tub. Färgtuben blev en befrielse och lockade många till friluftsmåleriet.
Hockney menar att datorplattan iPad är en minst lika revolutionerande uppfinning som färgtuben en gång blev. Han gör nu en mängd målningar varje dag och e-mailar dem till vänner och bekanta. Alla öppnar mina e-mail först, de innehåller inga krav, bara glädje - vem bryr sig nu om att teckna en modell med en blyertspenna på en bit papper.
Men vad säger det internationella konstetablissemanget?
"Ja, de måste tänka om eller helst försvinna", säger Hockney.
Han menar då alla som är samtidskonstens konsulter, kuratorer och pedagoger. Han kallar dem "skurkar och svindlare", eller "ICS" (International Crooks and Svindlers).
"De kommer att få svårt att överleva när alla och envar kan måla en tavla med en simpel dator", menar Hockney.

Digital lyskraft
Här hans förklaring:
"Mina målningar kan skickas till alla som är uppkopplade, de kan följa i realtid hur min målning växer fram, hur jag ändrar, ja, alla kan se allt medan jag målar en modell eller ett landskap. Vad kan kuratorer och museer säga eller göra med det?", undrar Hockney på sitt subversiva sätt.
"Ja, konsten är lömsk till sin karaktär", säger Pierre Bergé, kompanjon med nu avlidne modeguden Yves Saint Laurent.
David Hockneys målningar med iPad, pixlar och pekfinger vibrerar av digital lyskraft i skärmarna - men, det är inte på något sätt i närheten av den rikedom i färgtoner och valörer som skapas med riktigt färgpigment och mårdhårspenslar på duk eller papper.
Det är givetvis inte alls meningen heller - så jag funderar över Hockneys samröre med tillverkaren av iPhones och iPads...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!