Videon är inte längre tillgänglig
- Parkour är en livsstil och ett annat sätt att se på staden, nästan på arkitekturnivå. Jag ser inte bara en trappa utan jag ser flera sätt att ta sig nedför den här trappan, säger Daniel Hagström, träningsledare för föreningen Visby Parkour.
Det är lördag eftermiddag och snart dags för dagens parkourdeltagare att ta sig an stadsmiljön på ett lite annorlunda sätt än en vanlig fotgängare gör. Daniel Hagström berättar varför han fastnade för just den här ganska udda sporten.
Det hela började 2003 då han läste vid IT-gymnasiet i Uppsala. Han var med och startade Uppsala Parkour, en av de första föreningarna i Sverige.
- Det var en bra helhetslösning för mig. Jag har alltid tyckt om att klättra i träd och sporta och den här formen är en bra kombination mellan kroppskännedom, självmedvetenhet och en rolig fysisk aktivitet. För mig var det en jackpot när jag hittade det här.
Nu pluggar han speldesign och programmering på Högskolan på Gotland och arbetar parallellt på Meow entertainment, ett spelproduktionsbolag i Visby. Parkour har han nytta av även i vardagslivet.
- Jag använder det när jag ska till bussen. Jag vill inte vara begränsad av staket. Många använder också parkour på ett mentalt plan. Det kan vara ett sätt att systematiskt övervinna sina rädslor och inte bara slänga sig ut och hoppas att det funkar. Ibland måste man stanna upp och känna efter hur pass närvarande man är i olika situationer.
Sport är en sport
När gänget är ute och tränar möts de inte sällan av förutfattade meningar. Man ska gå på gatan och inte klättra runt den tycker vissa. Andra blir nervösa av att se på och tycker att det ser farligt ut, vilket det givetvis kan vara om man är dumdristig. Det är en extremsport.
- Jag brukar dra en parallell med kampsportstränare. De är väldigt noga med att alla elever inte missbrukar det man tränar på eller med hjälp av sina kunskaper utför brottsliga handlingar, berättar Daniel Hagström.
Som mentor är hans roll, förutom att lära ut de faktiska teknikerna, förhållandevis filosofisk, moralisk och etisk. Exempel på det visar han i Visby Parkour-gruppen på Facebook, med 69 medlemmar. I ett filmklipp från Ukraina, som någon av medlemmarna har hittat på You Tube, utför en kille minst sagt livsfarliga övningar. Denne företräder inte på något vis parkour i Sverige, och Daniel Hagström kommenterar filmsekvensen med: "Den där killen har varken kroppskontroll eller medvetenhet för att veta vad han håller på med. Tyvärr inget annat än en olycka som väntar på att hända... ".
Landar mjukt
Den här lördagen är ett par nya killar med och tränar. Daniel Hagström vill se vad de kan och ber dem ta sig över en trägrind, vilket de gör lätt och smidigt. De är inte några nybörjare, det kan till och med en amatör konstatera. Under träningspasset hjälper Daniel Hagström dem att finslipa sin teknik, bland annat i sina kullerbyttor. Det är en viktig landningsteknik efter hopp från hög höjd, som också gör att man raskt kommer upp på fötter igen för att kunna dra vidare.
I parkour tänker man hela tiden "framåt". Kroppen är i ständig rörelse oavsett om det är huvudet eller fötterna som är först över ett hinder, och snabbt ska man snabbt kunna fortsätta till nästa.
Under den kallare säsongen är det träning i någon gymnastiksal, då är den mer koncentrerad och teknikerna finslipas.
- När vi väl kommer ut är det ett otroligt lyft, då är vi mycket bättre, säger Daniel Hagström.
Du kan också
Det ser häftigt ut när de hoppar, glider och rullar. En kille tar sig uppför en hög mur på några sekunder, han är bara 15 år och vig som en vessla, men enligt Daniel Hagström kan vem som helst lära sig parkour.
- Alla kan! Det jag älskar med parkour är att man aldrig tävlar mot någon annan än sig själv och det är en tokstor grundpelare.
Det handlar om att finna sig själv och vilken nivå man är på och träna utifrån det. Träningen läggs upp på individnivå och ledaren bestämmer om någon i gruppen behöver träna på något specifikt. Det spelar alltså ingen roll om du är otränad eller känner dig stelare än ett cementblock.
- Kom som du är, säger Daniel Hagström och ler hjärtligt.
- Det kanske låter som säljsnack, men det är på riktigt. Jag kanske sätter dig på fysikövningar i några veckor och sedan kickar vi igång med mer och mer teknik. Man kan göra mer än man tror, bara man får hjälp att göra det.