Påskkort - hundraårig tradition
Ska du eller har du skickat några påskkort i år? Eller hör du till dem som slutat skicka påskkort?
Bruket att skicka påskkort började runt förra sekelskiftet. Det var också då det blev alltmer populärt att skicka vykort och julkort. Seden att skicka påskkort kom från Tyskland. Även själva korten trycktes till en början i Tyskland. Ett påskkort från 1920-talet med tyskt ursprung kan du se på bild 1.
Före påskkortens tid fanns det i främst i Västsverige en sed att personligen överlämna handgjorda påskbrev. De skulle levereras på själva påskafton. Breven innehöll oftast en teckning av en påskkärring på en kvast och ibland även en liten vers. Påskbreven lämnades in i smyg till grannar och bekanta på påskafton.
Numera ovanliga motiv som påskharen och påskalammet förekom i stor utsträckning på de tyska påskkorten. Kortet på bild 2 är troligen tryckt i Tyskland och här är förutom påskalammet den oskuldsfulla flickan med. De motiv som är populära i dag är kycklingar, hönor, tuppar, påskkärringar, ägg och blommor i olika uppsättningar.
Många av julkortskonstnärerna har också gjort påskkort. Bland dem är säkert Jenny Nyström den mest kända, ett kort gjort av henne visas på bild 3. En annan konstnär som ofta förekommer är Hedvig Rosendahl, se bild 4.
Säkert har de flesta hört uttrycket "En puss i påsk". Men varifrån kommer det? Det är ett gammalt begrepp och har förstås kristen bakgrund. Enligt en äldre upplaga av Nordisk Familjebok kommer det från den grekisk-katolska kyrkan där församlingsmedlemmarna på påskdagen hälsade varandra med tillropet "ja, han är sannerligen uppstånden" och en kyss på kinden. Det blev också ett påskkortsmotiv, se bild 5.
Några specifika gotländska påskkort finns troligen inte. Men redan i början på 1900-talet var det vanligt att man skickade påskkort till varandra både i staden och på landsbygden. Det fanns också påskkort i visitkortsformat. Ett sådant visas på bild 6. Det är skickat i mitten på 1920-talet. Kycklingar, ägg och påskliljor är fortfarande populära motiv på påskkorten. På bild 7 visas ett påskkort av i dag, 2007. Sådana utstansade kort har kommit mer och mer på senare tid.
För julkort har det på senare år funnits ett särskilt julkortsporto. Det har det inte gjort när det gäller påskkort och Posten har inga planer på att införa ett sådant porto. Posten har dock tidigare gett ut särskilda frimärken med påskmotiv, senast inför påsken 2001.Källor: Postmuseum,
Postens presstjänst
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!