Pedagogisk vårsalong på Högbyskolan

Inspirerade av Bayeuxtapeten och Linné ställer högstadieeleverna ut på övervåningen i polishuset i Hemse.

Kultur och Nöje2007-04-19 06:00
Det är andra året som bild- och slöjdlärarna arrangerar Vårsalongen i Hemse.

- Vi vill visa eleverna att deras alster är fina och värda att ställa ut, det gör att man tar sig själv på större allvar, förklarar Siv Häglund, textillärare.
Ett annat syfte är att skapa utställningsvana hos eleverna, något som annars inte är så lätt att få på en skola på landsbygden.

- Det gör mig så förbannad att ungarna här på landet aldrig får se en utställning, utbrister bildläraren Ronny Carlsson.

- Det finns inga utställningar som man kan åka runt med i lite mindre format och som inte kräver larmade lokaler och ständig bemanning. Därför gör vi det här utanför skolan, så att det blir mer på riktigt.

Ronny Carlsson, Siv Häglund och de andra lärarna på Högbyskolan vill öppna dörrarna till slumrande intressen eller talanger. Får man aldrig lyssna på opera kan man aldrig veta om man tycker om det eller inte.

*
I vårsalongen i Hemse finns bilder av elever som "alltid" gillat att måla och de som precis upptäckt att det är roligt.

- Vi lär eleverna att det är tillåtet att misslyckas och att man kan skapa på olika sätt. Hur många vuxna har man inte hört som säger att de "inte kan dra ett rakt streck" när man talar om att teckna eller måla. Men vem har sagt att det måste vara rakt?

Genom att aldrig mötas skapas fördomar, det är en sorts utgångspunkt för lärarna på Högbyskolan och initiativet med vårsalongen. Elevernas verk ställs ut anonymt i de fall de inte är signerade. De textila inslagen har inspirerats av Bayeux-tapeten (se faktaruta) och man kan även se att eleverna gjort egna paralleller till de moderna seriernas värld.
- Det skulle vara tre bilder där något skulle hända mellan de olika bilderna, förklarar Siv Häglund.

*
De små bildsviterna har placerats på vägglisten, precis i rätt "titthöjd" för de förstaklassare som besöker vårsalongen samtidigt som GT. Sjuåringarna har ett okonstlat och uppriktigt intresse för det de äldre eleverna har skapat. De frågar vad man använder för material och hur man får tag i det. De studerar noggrant och kommenterar. Men allra först såg de till att ta för sig av utställningens gottebord med salta nötter och pinnar...

Sen gick de runt bland torrpasteller, byggnadsmodeller, trä-, textil- och metallslöjd, pärlplattor och kollage.

- Vi skulle ha kunnat fylla en hel hangar men har varit tvungna att göra ett urval eftersom lokalerna är begränsade, förklarar Ronny Carlsson.
Övervåningen på polishuset är perfekt som utställningslokal, stora ytor och kristallkronor i taket.

Utställningen avslutas i eftermiddag.
Bayeuxtapeten
En i färgrikt ullgarn broderad linnebonad, cirka 70 meter lång och 0,5 meter hög, sannolikt utförd på 1070-talet.
Bonaden, som nu förvaras i det forna biskopspalatset i Bayeux, skildrar i 72 fortlöpande scener Vilhelm Erövrarens tåg mot England och slaget vid Hastings 1066.
Den livliga, ofta humoristiska men konstnärligt behärskade framställningen utgör med sin åskådlighet och detaljrikedom ett ovärderligt dokument, såväl historiskt som genom de inblickar den ger i tidens vardag. Källa: ne.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!