Philip Jalmelid gör Chess-succé

Efter en minst sagt succéartad premiärhelg i Göteborg satte sig den gotländske tenoren Philip Jalmelid på måndagsmorgonen på tåget till Malmö för ännu en audition.Detta trots att 90 föreställningar återstår av "Chess på svenska" på Göteborgsoperan och att rikspressen skriver lyriskt om den unge gotlänningen.

SCHACK. Philip Jalmelid, som får lysande recensioner i rikspressen för sin roll som Anatolij i "Chess på svenska" på Göteborgsoperan som i lördags kväll hade premiär, sitter till höger på bild och till vänster hans motspelare Christopher Wollter.foto: malin arnesson/göteborgsoperan

SCHACK. Philip Jalmelid, som får lysande recensioner i rikspressen för sin roll som Anatolij i "Chess på svenska" på Göteborgsoperan som i lördags kväll hade premiär, sitter till höger på bild och till vänster hans motspelare Christopher Wollter.foto: malin arnesson/göteborgsoperan

Foto: Malin Arnesson

Kultur och Nöje2012-09-11 04:00

En röst med öppen klang i alla register, vars like jag aldrig hört i musikalgenren, som får mig att tänka på operatenoren Gösta Winbergh, eller varför inte Jussi Björling", skriver Martin Nyström i Dagens Nyheter.

"Philip Jalmelid är mycket bra, bland annat i den försvenskade versionen av "Anthem", skriver Magnus Haglund i Göteborgsposten.

"Philip Jalmelid åstadkommer ryggradsrysning och ger "Anthem" ett nytt liv", står att läsa i Bo Löfvendahls recension i Svenska Dagbladet på måndagen.

Det är inga dåliga omdömen du fått av recensenterna efter lördagskvällens premiär av "Chess på svenska" på Göteborgsoperan?

- Det är givetvis fantastiskt roligt, det går bra nu men det gäller att hålla fötterna på jorden, säger Philip Jalmelid som sitter på tåget mellan Göteborg och Malmö när jag når honom på måndagsmorgonen.

Han är på väg mot ännu en audition i Malmö.

Räcker det inte med att bara skicka recensionerna?

- En kompis till mig sa samma sak för en stund sedan, berättar Philip Jalmelid.


Håren reste sig
Det var 2003 som Philip Jalmelid sjöng Tommy Körbergs paradnummer "Anthem" av Björn Ulvaeus och Benny Andersson för första gången. Platsen var Ishallen i Visby och det handlade om finalen av Tiljans Talanger.

Redan då fick han håren att resa sig på publiken och sedan dess har han sjungit låten vid säkert 500 konserter.

- Jag har nog sjungit den 2 000 gånger om man räknar in alla repetitioner, så jag börjar kunna den här låten nu, säger han.

- Men när man sjungit den så många gånger hittar man nya fel och problem i arbetet att förbättra framförandet, både sångmässigt och skådespelarmässigt, menar han.

Under våren har han spelat huvudrollen Anatolij i den danska versionen av "Chess" i Aarhus, sammanlagt 65 föreställningar och nu blir det alltså ytterligare 91 föreställningar av samma roll i den svenska versionen i Göteborg.


Huvudroll i Miss Saigon
Det blev succé i Aarhus som nu verkar upprepas i Göteborg.

- Klart att det är roligt för mig som tenor att klara av en barytonroll och det kan såklart betyda en del för den fortsatta karriären, även om jag gör det här för att jag älskar att sjunga - och beröra människor.

Samtidigt söker Philip Jalmelid nya utmaning på Malmöoperan som under hösten 2013 sätter upp musikalen "Miss Saigon" som gjort segertåg världen över.

- Jag har blivit erbjuden att sjunga huvudrollen Chris och så blir det troligtvis.

- Men eftersom jag egentligen bor i Stockholm och varit på resande fot från min sambo i nästan två år så hägrar ett engagemang i Stockholm, förklarar Philip.

- Troligen blir nästa engagemang i just Stockholm, men det är ännu så länge hemligt och inget jag kan berätta om just nu, tillägger han.


Förhandlingsläge
Innebär de här framgångarna att du kan välja och vraka bland olika erbjudanden och ger det också mera klirr i kassan?

- Självklart ger det ett visst förhandlingsläge, men det är inte min starka sida, säger Philip Jalmelid.

"Chess på svenska" kommer att spelas på Göteborgsoperan till och med 22 mars 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!