Pigga upp mötet med floskelbingo!

Floskler är uttryck som blivit så populära att de förlorat sin ursprungliga betydelse. De dyker upp på vartenda möte, i varenda presentation och till och med i fikarummet. Finns det något sätt att slippa dem?

Foto:

Kultur och Nöje2019-12-07 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommer du ihåg första gången du hörde ordet värdegrund? Det lät ganska fint och betydelsefullt, eller hur? Men sen dess har du hört det tvåhundra gånger och när du ser det på en powerpointpresentation så glider din blick långsamt ut genom fönstret, och när du läser det i ett styrdokument börjar dina ögonlock att fladdra, för det där ordet känns bara som ett ekande tomt skal. 

Alla branscher har sina egna floskler. Om du liksom jag är anställd i offentlig sektor så kan vi spela med samma bingobricka. Hämta linjalen, rita upp rutor och fyll dem med valfria modeord:

Mångfald. Hållbarhet. Engagemang. Kompetens. Flexibilitet. Synergieffekter. Kvalitet. Utmaningar. Förändringsprocess. Effektivitet. Kreativitet. Återkoppling. Process. Drivkraft. Likvärdighet. Öppenhet. Utveckling. Trygghet. Verktyg. Förhållningssätt. Utmaning. Ansvar. Strukturell. Underliggande. Strategi. Mervärde. Transparens. Utvecklingspotential. Långsiktighet. Professionalism. 

Floskler må vara intetsägande snömos, men det betyder inte att orden i sig behöver vara dåliga. Det är givetvis inget fel med att vara ”flexibel” eller sträva efter ”kvalitet”. Problemet är ju att orden inte längre har kvar sin ursprungliga betydelse. Vi skriver dem och säger dem för att vi tycker att de låter bra. Men vi är inte alltid helt säkra på vad vi menar. Och det är aldrig någon som ställer några följdfrågor. 

Och det är kanske det som är problemet. Om ingen ställer frågor behöver vi aldrig fundera på vad vi menar. Vi säger att det nya projektet ska vara ”hållbart”. Vad vi behöver är någon som räcker upp handen och ber oss förklara. Ska vi skriva på miljöcertifierat papper? Ska projektet pågå i femtio år? Vad är det som ska hålla egentligen? 

Genom att ställa följdfrågor kan vi skära ner på flosklerna. Tänk att få konkreta exempel och förklaringar som faktiskt går att förstå omedelbart, utan tolkningar. För det är tolkningarna som är boven. När ett floskelfyllt möte är slut är det ingen som går därifrån med samma bild av vad som ska göras.   

Men du kanske jobbar på en arbetsplats där det inte känns bekvämt att räcka upp handen. Kopiera då upp din bingobricka i stället och dela ut till dina arbetskamrater. Om det mesta som sägs ändå är tomma ord kan ni lika gärna försöka ha roligt medan ni lyssnar.