– När du går omkring på medeltidsveckan hittar du ju många klädnader som inte alls är medeltid. Klänningar i krossat sammet med vida ärmar till exempel. Eller dräkter i linne – det användes bara som underkläder. Eller tjejer med utsläppt hår, utan något på huvudet. Under medeltiden var det i stort sett bara en flicka äldre än 12 år som kom undan med det. Och hon var bara avbildad i konst: Jungfru Maria, oskulden.
Vill vara tidsenlig
Jenny Stålhammar skulle ha kunnat stå upp, viftat med armarna, predikat, skickat blixtar med ögonen. Men riktigt så är det inte. Snarare en lugn och metodisk konstatering.
Jenny Stålhammar tillhör föreningen Gutniska Gardet som funnits ett par år och främst riktar in sig på olika sorters hantverk under 1400-talet.
Tillsammans med Eric Hejdström, också medlem i föreningen, kommer de att föreläsa om tillvägagångssätt för att skapa en tidsenlig medeltida dräkt. Föreläsningen, med det MTV-anspelande namnet Pimp your garb (”rusta upp din utstyrsel”), kommer att äga rum på Kapitelhusgården den 3 augusti.
– Vi vill förmedla möjligheter och kunskap, och hoppas därmed kunna väcka entusiasm. Vi vill inte höja ett förmanande finger eller komma med pekpinnar, säger Eric Hejdström.
På föreläsningen hoppas de kunna uppmana till ett kritiskt tänkande vid skapandet av en utstyrsel. Att tänka till och kolla upp en extra gång när något ska tillverkas.
– När man går omkring utklädd under medeltidsveckan tycker jag att man bör försöka visa upp en rättvis bild av medeltiden genom att ha en tidsenlig klädnad. Sen ska jag säga att vi inte alltid har rätt heller, men vi har i alla fall referenser till det vi gör, menar Eric Hejdström.
Hur jobbar ni själva när ni ska skapa något nytt?
– Det börjar med en idé. Sen får man kolla efter referenser i målningar, litteratur och på internet. Eller helt enkelt fråga någon som kan. Och vi delar gärna med oss av våra kunskaper. Det är så vi uppnår kvalité – genom att utbyta kunskap. Vi vill hela tiden utvecklas och bli bättre.
Tavlor och kyrkokonst
Att leta referenser handlar till viss del om att jämföra med klädnader från fynd, men framförallt att titta på konst från denna tid. I Sverige tog inte målandet fart förrän under slutet av 1400-talet. Vill man åt något tidigare får man titta på dels kontinentala tavlor, eller på kyrkokonst.
– Man får titta på dem som är avbildade runt den bibliska gestalten i konstverket. Titta på deras kläder och accessoarer. Konstnären brukade ofta ta detaljerna i periferin från sin egen omgivning och tid, säger Eric Hejdström.
Tips för att göra en tidsenlig klädnad till medeltidsveckan?
– Använd ylle. Folk i allmänhet är rädda för att använda ylle, de tror att det blir för varmt. Men ylle var det som användes till synliga kläder. Så tycker jag att man ska handsy också, för känslans skull, säger Jenny Stålhammar.
– Motivationen måste finnas att fortsätta. Det blir inte perfekt första gången, säger Eric Hejdström.
Pimpa upp din dräkt
Medeltidsveckan kryllar av utklädningar och utstyrslar. Men långt ifrån alla är historiskt riktiga. Under föreläsningen Pimp your garb får du lära dig hur din klädnad ska vara medeltid – på riktigt.
Föreläsningen Pimp your garb börjar klockan 13:45 på Kapitelhusgården måndagen den tredje augusti.
Kostnad: 150 kronor.
Kostnad: 150 kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!