Pirrivittar och kokkaffe

Nu har alla möjlighet att gÄ pÄ ett riktigt gotlÀndskt kafferep. Den sista söndagen i fruntimmersveckan dukas det upp för kalas bÄde pÄ PetesgÄrden i söder och BungegÄrden i norr. Vi Äkte till ett Ànge i Levide för att smaka pÄ gorÄn, bullar och chokladbröd.

Kakfest. Harriet Hansson framför kakfatet vid ett av de tvÄ lÄngborden i Ànget.

Kakfest. Harriet Hansson framför kakfatet vid ett av de tvÄ lÄngborden i Ànget.

Foto: Ida Madsen

Kultur och Nöje2011-07-22 00:00

Det kallas otendag, fikat som traditionellt serveras pÄ eftermiddagen efter att man varit ute pÄ Äkern och arbetat. DÄ Àr det kaffi u kaka och kanske en sup som gÀller.

- Arbetet ska vara klart till kaffet och dĂ„ Ă€r ju ocksĂ„ arbetslusten slut, berĂ€ttar Harriet Hansson som tillsammans med Rut Edberg och Gungjerd Holmstedt bakat inför dagens kalas.

Fika och arbete
Vi befinner oss i Harriets och hennes mans tidigare Ànge i Levide, nu övertaget av sonen Ingvar Hansson med hustru.

HÀr har det samlats drygt trettio personer i dag. Det Àr folk frÄn byn, slÀkt och bekanta som ska hjÀlpa till med den Ärliga slÄttern.

NÀr arbetet, som görs med lie, Àr fÀrdigt blir det fika som belöning, allt pÄ gammalt vis.

Lisskulla Jakobsson Àr en av dem som varit med och slagit grÀs i dag.

- Jag tycker att det hĂ€r Ă€r sommarens höjdpunkt, det Ă€r sĂ„ roligt och gemytligt.

- Ja, det Ă€r gemenskapen som Ă€r viktigast, att fĂ„ trĂ€ffas och prata. Bönderna Ă€r ju ofta ganska ensamma i sina arbeten sĂ„ dĂ„ Ă€r det vanligt att man har kaffekalas för att trĂ€ffas, sĂ€ger Harriet Hansson.

PÄ spisen i den lilla stugan puttrar kaffet, kakorna plockas fram och det dukas upp pÄ lÄngbord. Det doftar nyslaget grÀs och sommar nÀr Ingvar Hansson bjuder till bords.

Att gÄ pÄ kafferep Àr en tradition som strÀcker sig lÄngt tillbaka i tiden och har följt med sedan Ätminstone mitten av 1800-talet. Anledningen att kaffekalasen i Bunge och pÄ PetesgÄrden hÄlls sista söndagen i fruntimmersveckan Àr att man under den veckan traditionellt har haft mÄnga kaffekalas. Rut Edberg berÀttar att fruntimmersveckan i regel har intrÀffat efter höskörden och innan sÀdesskörden. DÀremellan var det lite lugnare och bönderna hade tid att trÀffas och dricka kaffe.

Ta av allt
PÄ borden stÄr vaser med Àngsblommor och fat som svÀller över av kakor eller pirrivittar som smÄkakor kallas pÄ gotlÀndska.

- Du vet att pĂ„ kafferep hĂ€r pĂ„ Gotland sĂ„ mĂ„ste du ta av alla sorter. Om du inte orkar Ă€ta upp fĂ„r du en pĂ„se med hem, sĂ€ger Rut Edberg och skickar över ett kakfat.

- Det Ă€r speciellt för Gotland, att man fĂ„r med sig kakpĂ„sar hem. Förr i tiden brukade det alltid finnas en hög med pĂ„sar pĂ„ kakbordet. Jag kommer ihĂ„g att nĂ€r de vuxna kom hem frĂ„n kaffekalas med sina kakpĂ„sar brukade vi barn alltid slĂ„ss om kakorna de fick med sig, berĂ€ttar Gungjerd Holmstedt.

- Men man tog aldrig mer Ă€n en av varje sort, det var viktigt. Man Ă„t alltid upp de sköra kakorna först eftersom de kunde gĂ„ sönder pĂ„ vĂ€gen och sĂ„ tog man med sig de andra hem, sĂ€ger Rut Edberg.

Inget dÄligt gorÄn
Framför mig stÄr Ätta olika sorters kakor och jag hugger in. Doppar i kaffet och njuter, den ena pirrivitten godare Àn den andra. Det traditionella gotlÀndska gorÄnet Àr vackrast med sina snirkliga mönster. Rut Edberg berÀttar att det finns olika sorters jÀrn som ger olika mönster.

- Förr i tiden bakade man rĂ„nen i öppna spisen. DĂ„ anvĂ€nde man ett jĂ€rn dĂ€r det bara blev en kaka Ă„t gĂ„ngen sĂ„ det tog lĂ„ng tid att göra dem. DĂ„ blev det vĂ€ldigt exklusivt med gorĂ„n.

RÄnet smÀlter i munnen, liksom hÀstskon med sin lite pepparkaksaktiga kolasmak. Jag följer upp med en bit skeivkake, skivad kaka. Kaffet Àr perfekt, solen kikar fram genom en ek och gotlÀndskan kvittrar runtom mig. NÀr jag senare, mÀtt och sockerstinn, gÄr över det nyslagna Ànget har jag en pÄse pirrivittar i min hand. Precis som förr i tiden.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!