På golvet innanför dörren till Gocart gallery på Klosterbrunnsgatan står en påse av plast med sopor och på sitt sätt värd sin vikt i guld.
Ovanför på väggen hänger bilden av en hopknuten soppåse bakom glas och ram, med värde att betrakta som ett kostbart objekt.
Är plastpåsen del av den nya utställningen med tema plast och vernissage på lördag och som visas till den 27 maj?
Är det konst eller är det skräp? Är det ett utställt verk eller en soppåse som ska slängas?
Det är spännande frågor att fundera över när 26 konstnärer reflekterar kring plast, dess närvaro i våra liv och dess närvaro i konsten.
I utställningen medverkar också inbjudna konstnären Annabell Wäsström.
Vad än man tycker om plast är detta en utställning att förhålla sig till och som berör.
- Plast har använts länge och är inget nytt inom konsten. Jag såg en tv-dokumentär om plast som designföremål och fick idén till att göra en medlemsutställning med plast som tema, berättar konstnären Edit Mag.
Återvunnet, nyskapat, omskapat och ready made.
Med gamla och nya grepp tar galleriföreningens medlemmar konstnärliga tag i materialet som vi alla har ett förhållande till.
Det handlar om material, teknik, arbetsmetoder och begrepp som var för sig tål att granskas närmare och som utställarna utforskar
- Många konstnärer har sedan länge använt plast som estetiskt uttrycksmedel, medan andra just har upptäckt dess möjligheter. Några fasar över dess inverkan på naturen. Andra ser plast som ett hållbart alternativ. I vilket fall finns det nu, jämfört med 50-talet då plast blev vanligt, en annan medvetenhet om plast och miljö och en bredare materialkunskap, konstaterar Edit Mag.
Gocart Gallery drivs av Galleriföreningen på Gotland som är en sammanslutning av konstnärer och konsthantverkare varav de flesta är medlemmar i Konstnärernas riksorganisation KRO/KIF.
Ambitionen är att visa samtida konst från Gotland, bjuda in konstnärer från övriga Sverige och utlandet och arrangera olika typer av samarbeten och crossovers.