Poesi på scen

Kan man tävla i poesi? Ja visst. Den här våren pågår till och med ett svenskt mästerskap på Gotland – SM i poetry slam.

kval. Projektledare Matilda Olofsson har kvaldeltagarnas namn i skålen.

kval. Projektledare Matilda Olofsson har kvaldeltagarnas namn i skålen.

Foto: Lillebi Eriksson

Kultur och Nöje2011-02-28 13:36

Runt om i Sverige pågår poesitävlingar där deltagarna slåss om att bli en av fyra medlemmar i ett så kallat slamlag. Det ska sedan möta andra uttagna lag i årets SM i poetry slam, en tävling för estradpoesi.
På Gotland har de två första kvaltävlingarna redan varit. Men den som känner sig poetiskt lagd och vill visa upp det, har två chanser kvar att delta och vinna en plats i det gotländska laget.
Projektledare för det här är Matilda Olofsson som själv tidigare tävlat i poetry slam.
– Men jag kom på att jag var mycket bättre på att arrangera än att tävla, säger hon och skrattar.
– Men just SM är ju hårt. I finalen får man veta att man lever. Där möter man poeter som är riktigt jäkla bra på att uttrycka sig. Några kända poeter som har deltagit är bland annat Bob Hansson och Emil Jensen, som har levt vidare på sin poesi. Så visst öppnar det vissa dörrar.

Så här går tävlingen till:
Man har tre minuter på sig att framföra en egen skriven text. Man får inte använda rekvisita eller andra attribut. Fem grupper eller personer i publiken får varsin poängpärm. Efter varje framfört poesinummer bläddrar respektive grupp fram det poäng som de anser att deltagaren ska ha. Högst kan man ge tio poäng. Man plockar sedan bort den högsta och den lägsta poängen och räknar därefter ihop summan av de andra.
– Det är ett sätt att förhindra poäng som kan vara jäviga. Blir det jämnt får tävlingsledaren i första hand lägga ihop alla fem poäng och som sista utväg utforma en duell, berättar Matilda Olofsson.
De två bästa från varje lokalt kval ska sedan slåss i en lokal final. Där slåss deltagarna om fyra platser som ska bilda ett Gotlandslag till SM-finalen i poetry slam den 2-5 juni.
Poesi på lager
I SM får deltagarna i regel inte använda samma text flera gånger. Det gäller alltså att vara beredd med flera egna texter om man räknar med att ta sig till final. Finalen är ett slags duellsystem så man behöver upp till sex texter för att kunna vinna.
– Det kan man tycka är ett rimligt krav för en svensk mästare, säger Matilda Olofsson.
Det finns ingen paraplyorganisation för poetry slam i Sverige. Istället finns fristående så kallade slamorter. Alltså orter som regelbundet anordnar poetry slam. Varje år vid SM bestämmer man tillsammans hur man ska göra inför kommande år. Det finns alltså ingen förening som håller i trådarna. Inför SM i Visby startade Föreningen för svenska mästerkapen i poetry slam.
Spexigt på scen
Det finns ytterligare tre grenar i det svenska mästerskapet, som till viss del handlar mer om att under finaldagarna underhålla publiken än att tävla på blodigt allvar. En av dessa är Triathlon där Matilda Olofsson själv ska delta med sitt lag Dödsstjärnan.
– Triathlon är en underhållningsgren där en läser en dikt, en gör rörelser och en spelar ett instrument som kan vara allt från fönsterkuvert till motorsåg. Andra sidogrenar är Improesi, det vill säga improviserad poesi och Ljudpoesi med bara ljud och inga ord.
Visby som värdstad för årets poetry slam var hennes förslag.
– Det är en perfekt stad att ha posei i. Det är ju en kulturstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!