Polen – landet med rovgiriga grannar

Vi är vana att tänka att ett land har sin geografiskt någorlunda givna plats genom historien. Som Sverige. Men Polen – det har rullat omkring på kartan! En gång till och med försvunnit från den.

Foto:

Kultur och Nöje2010-02-11 04:00
Under sin storhetstid på 1500-talet sträckte sig det väldiga Polen-Litauen ända ner till Svarta Havet. Å andra sidan var Polen borta från kartan över hundra år (1795-1918). Delat mellan grannarna!
1945 rullade Stalin Polen långt västerut. Östra delen av landet tillföll Sovjet. Istället fick polackerna östra Tyskland. Det har varit ont om naturliga gränser och gott om rovgiriga grannar.

Nära Gotland
Polens och polackernas själva existens har alltså varit hotad. Det förklarar polackernas glödande känsla för Polen.
Men vad är då Polen? För att förklara det går polackerna till sin extremt växlingsrika historia. För oss gotlänningar är Polen ett nära grannland vars historia och nationalkänsla vi borde lära känna. Men hur överbrygga språk- och kulturklyftan?
Svar: genom att läsa Peter Johnssons nyutkomna "Polen i historien". Den mannen förefaller att ha läst alla viktigare polska författare - både historiker och andra. Den som läser Johnsson blir troligen av med en hel del fördomar. Såna har vi tyvärr ganska många om Polen och polackerna.

Englund utdömd?
Ingen mindre än Peter Englund skulle ha spätt på detta svenska förakt för Polen. I varje fall om vi får tro Johnsson, som avlossar fruktansvärda salvor.
Kritiken gäller vad Englund i "Den oövervinnelige" och "Ofredsår" skrivit om svenskarnas förskräckliga krigföring i Polen på 1600-talet. Englund ska ha fallit för en fix idé vi har: att polacker talar polska och är mäkta katolska.
En kontroll visar dock att Englund mycket noga redovisat det gamla Polens märkliga mångfald ifråga om språk och religion. Bara halva folket talade polska dåförtiden.
Enligt Johnsson förhärligar Englund den svenske kungen. Inte var han oövervinnelig heller. Den polska riddarhären besegrade "den Oövervinnelige" och "slängde ut" svenskarna påstår Johnsson.
Englund har tvärtom beskrivit svenske kungen som ett "destruktivt geni" - knappast ett förhärligande. Den polska armén besegrade faktiskt aldrig Karl Gustav i ett fältslag. Johnsson har skjutit sig i foten i sin ilska.

Problematisk historia
En fördom om det moderna Polen är att jordbruket är efterblivet och överbefolkat. Men bondebefolkningen har minskat snabbt och är idag bara drygt 1,5 miljoner av Polens 38. Så var det med den saken.
Med 1600-talet som förhoppningsvis enda undantag försöker Johnsson inte förhärliga detta svårfångade land. Tvärtom framhäver han problemen. Med en sådan historia och ett sådant läge blir de många.
Under mellankrigstiden var och förblev Polen ett av Europas fattigaste länder. Landet utsattes för den halvdiktatoriska Pilsudski-regimen som förföljde judar och litade på Adolf Hitler. Skräcken för Sovjet dominerade. När Hitler och Stalin gick ihop 1939 var Polen förlorat det vill säga anfölls och styckades än en gång.
Västmakterna struntade i Polen både då och senare. Under andra världskriget kämpade också lika många polacker med Hitler som emot. Något polackerna helst förtiger. Liksom de begravt sanningen om polska judeförföljelser vid nazisternas sida.

Bryt med historien!
Stalins mordiska välde i Polen under kriget och den kommunistiska diktaturen under efterkrigstiden har ytterligare skärpt vakthållningen mot Ryssland. I dag har Polen sin bristfälliga men dynamiska ekonomi ihop med EU men litar bara på USA och påven. Historiskt förståeligt.
Men Polen måste bryta sin historiska trollcirkel säger Johnsson. Det gäller att komma i kapp det övriga Västeuropa. Polen måste bli bra på "high-tech", klassutjämning och demokrati!

Sovjets fall
Polen stod en gång för enastående viktiga demokratiska impulser inom östblocket. Upprepade, fredliga arbetaruppror banade vägen för Solidaritet. Och Solidaritetsrörelsen blev till slut avgörande för hela Sovjetväldets fall.
Påven - den kraftfulle polacken Karol Wojtyla - hade en central roll. Skildringen av hela detta förlopp tillhör bokens höjdpunkter.
Ytterligare en kritisk anmärkning: Boken är på 600 sidor. Den hade vunnit på en korrekturläsning och en nerbantning. Författaren har tyvärr haft lite bråttom och inte gjort sig tid att ställa frågan: hur mycket orkar läsaren med? Han är redan i färd med nästa bok om ett ännu mer okänt land: Ukraina.


Polen i historien
av Peter Johnsson
Carlsson Bokförlag 2009
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!