Politikerna måste lära sig att tänka nytt om kulturnäringen

Kulturens roll i Gotland Vision 2025 är inte bara något som kulturfolket bör engagera sig i, det är en otroligt viktig fråga för alla gotlänningar. Det anser kulturföreningen Roxy som tog initiativet till gårdagskvällens möte på Almedalsbiblioteket dit man inbjudit för diskussion - "Skall kulturen saknas i en vision om livet på Gotland fram till 2025?".

Nu krävs en viljeyttring från politikerna om kulturens roll i den regionala utvecklingen, menar Göran Björnberg, Roxyordförande och en av initiativtagarna till gårdagskvällens möte på Almedalsbiblioteket, samtidigt som han installerar sig på sin nya arbetsplats på Riksutställningar i Visby. foto: bengt valentinsson

Nu krävs en viljeyttring från politikerna om kulturens roll i den regionala utvecklingen, menar Göran Björnberg, Roxyordförande och en av initiativtagarna till gårdagskvällens möte på Almedalsbiblioteket, samtidigt som han installerar sig på sin nya arbetsplats på Riksutställningar i Visby. foto: bengt valentinsson

Foto:

Kultur och Nöje2007-12-18 04:00
-Vi vill gärna att så många som möjligt ska vara med och forma framtidsvisionen för Gotland de närmaste 17 åren och det ligger helt i linje med vårt övriga engagemang, menar Göran Björnberg, ordförande för kulturföreningen.
Han hoppas att de som hörsammat kallelsen och de som beslutar om visionen ska hitta en gemensam och konstruktiv process och att kärnfrågan landar så att visionsarbetet bär kulturen och samhället framåt. Att man helt enkelt hittar rätt process.
*
Viktigt för framtiden är att det går att enas om vad vi ska trycka på. Varför är det viktigt att ska vi bli 65000 invånare på Gotland om vi inte vet vilket samhälle vi har att erbjuda de där 65000 invånarna? frågar sig de som tagit initiativet till diskussionen.
Visionsarbetet är också en fantastisk möjlighet att göra Gotland ännu mera unikt och för att skapa ett hållbart samhälle.
-Där har kulturen en mycket viktig roll och borde självklart genomsyra hela samhället så som numera miljötänkandet gör det, säger Göran Björnberg.
Men varför har då kulturen helt utelämnats i det visionsarbete som nu är ute på en första remissrunda?
-Antagligen tar det tid att tänka nytt, både bland politiker och tjänstemän, och för många är det helt nytt att tänka kultur som näringsliv. Alla har ännu inte fattat att cirka 1000 gotlänningar tjänar sitt uppehälle inom "kulturnäringen", tror Göran Björnberg.
*
När Vision 2010 lades på bordet var det ett år innan internet fanns, samhällets utveckling går snabbt och på Gotland har vi den senaste tiden fått två nya myndigheter som arbetar inom kultursektorn. Därtill en högskola som satsar hårt på kulturområdet, tre centrumbildningar, tre-fyra länsinstitutioner och många utbildningar inom kultursektorn.
-Lägg till detta hela det ideella kulturlivet med föreningar och musikgrupper, ta hela det rika körlivet som exempel. Marken är beredd, här finns verkligen något att odla i, menar Göran Björnberg.
-Nu krävs bara en viljeyttring från politiker och tjänstemän när det gäller det regionala utvecklingsprogrammet, inte minst viktigt eftersom det är här de regionala utvecklingspengarna finns, säger han.
Viktigast just nu är alltså att lyfta blicken och skapa den strukturella tankegången som kopplar ihop kulturen med den ekonomiska och samhälleliga funktionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!