Porträtt av ett träd
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Författaren och tecknaren Bengt Edlund har under många år sysslat med träd mer eller mindre på heltid under sin tid som arkitekt vid Stockholms parkförvaltning. Ett av hans intressen har varit att teckna porträtt av träd och han har hållit på med detta under mer än 25 år. Han har nu samlat ett urval av dessa teckningar i bokform.
Han presenterar sig själv, sina tankar och sitt arbete i förordet och sedan följer fem inledande kapitel: "Trädet i människan", "Trädet och människan", "Trädet och staden", "Trädens namn" och "Trädet i tiden".
Efter detta följer 33 trädpresentationer i bokstavsordning, från al till vingnöt. I texterna berättar författaren först om vad trädens svenska och latinska namn betyder. Därpå kommer en biologisk presentation av resp. träd: när de grönskar, om blomning och lövfällning, speciella kännetecken och skiftande användning. Sedan följer sagor, sägner och litterär anknytning, både i svensk och utländsk litteratur. Presentationerna har mycket varierande längd, från ett fåtal sidor om avenboken till omfångsrika skildringar av t.ex. björk och ask. I underrubriken nämns ordet ?poesi? och vi möter också mycket poesi och kärlek i författarens texter, som också flödar av utlovad ?folkkultur?.
Varje trädslag är avbildat med minst en och ofta flera teckningar. Rätteligen bör vi kalla dem porträtt, som i bokens titel, för det handlar om ett slags personligheter, som verkligen kommer fram i bilderna.
I regel är träden avbildade i avlövat tillstånd, då de utan störande lövverk får en finstämd grafisk prägel. Detta hindrar inte att det också förekommer utsökta teckningar av grenar och kvistar med löv.
Det är inte träd vilka som helst som avbildas, utan nästan alla avbildade träd är speciella exemplar på en viss angiven växtplats, som i regel också antyds i bakgrunden. En del av träden är dock avbildade ute i naturen, men de blir då mer anonyma.
Många Stockholmsbesökare har väl sett, men inte noterat i minnet t.ex. de tjusiga mannaaskarna i de upphöjda karen på Regeringsgatan mitt emot Gallerian, liksom den grupp skogsalmar som bildar bakgrund till Karl XII:s staty i Kungsträdgården. Skogseken på Oxenstiernsgatan på Östermalm är verkligen "värd en omväg" som det brukar stå i Michelinguiderna, liksom även den säregna "Birger Jarlseken" vid Parkvägen mellan Geijervägen och Kristinebergs slott och där man på bilden i bakgrunden skymtar en bit av Essingeleden. En del träd mår dåligt, som t.ex. "Radioeken" utanför Sveriges Radio vid Oxenstiernsgatan. En del har försvunnit, som t.ex. hästkastanjen vid Serafimerlasarettets portal, men finns nu i alla fall bevarad i form av en utsökt teckning.
Boken avrundas med litteraturförteckning, namnregister samt en lista över Magnoliapristagarna 1969-2007, där vi finner en lång rad kändisar, bland annat skådespelare, musikartister och författare. Sofia hembygdsförening delar nämligen årligen ut detta pris för uppskattade kulturgärningar till en person med anknytning till Södermalm. Själva priset är ett diplom plus en magnoliaplanta och delas ut när magnolian på Vita bergens sydsluttning blommar - två veckor efter det att magnoliorna kring Lunds universitet slagit ut.
Kort sagt - en vacker och innehållsrik bok som är rolig att ha, att få eller att ge bort. Glöm inte att ta med den vid Stockholmsbesök och ägna gärna en hel eller en halv dag åt trädsafari. Den blir en utsökt guide!
Porträtt av träd -
i folkkulturens
och poesins spegel
Författare: Bengt Edlund
Förlag: Stockholmia Förlag,
243 s.
ISBN 978-91-7031-181-9
i folkkulturens
och poesins spegel
Författare: Bengt Edlund
Förlag: Stockholmia Förlag,
243 s.
ISBN 978-91-7031-181-9
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!