Premiär för smaklökarna

Vem gör den godaste saffranspannkakan och vem är bäst på lammgrillning? Det avgörs i ett mästerskap i samband med Primörpremiären i maj.

Kultur och Nöje2012-04-26 00:00

Den som har bil kan under Primörpremiären åka runt på landsbygden bland gårdar och lanthandlar och få sig en och annan smakbit av vad man kan göra med gotländska råvaror. Det kommer också finnas en del upplevelser att välja mellan, som till exempel lammsafari, mjölkning, örtvandring och traktorkurs.

En hel del smaskigt och sevärt finns även i Visby, men Primörpremiären börjar i Stånga.

Under invigningsdagen den 17 maj är det marknad, bakluckeloppis, olika slags barnaktiviteter, musikunderhållning och andra jippon. I fjol hölls invigningen i Sanda, den sker alltid i Årets socken, och i år är det alltså Stångas tur med Stangmalmen som centrum.

Föreningen Goda Gotland som arrangerar det hela har till det här evenemanget samlat så många som möjligt som jobbar med mat, från gård till gaffel, inklusive de flesta nätverk som finns inom livsmedelsproduktion på Gotland.

GM i lammgrillning
De sista två dagarna av Primörpremiären, den 19-20 maj, är det mat- och skinnmässa på Wisby Strand. Matmässan på nedervåningen och skinnmässan och skinnpremieringen på övervåningen.

Det ska då vara ett öppet gotländskt mästerskap i lammgrillning och prissumman på 10 000 kronor kan nog locka en del deltagare. Samma sak blir det med saffranspannkaka, ett mästerskap som kan samla smakprover från ett otal recept som finns runt om på Gotland (vad priset blir är ännu inte bestämt). På skinnmässan utses även publikens favoritskinn som kommer att lottas ut till någon av besökarna.

12 maj Sparrispremiär utanför Österport i Visby. Musikunderhållning och gotländsk mat, kl. 10:00-16:00.

17 maj invigning av Primörpremiär med invigning i Stånga, start kl. 09:00-10:00 med hälsofrukost som arrangeras av Röda Korset. 11:00-16:00 är det marknad och andra aktiviteter.

18 maj är det åttarätters avsmakningsmeny, Primörmiddag, på Tott resort, arrangör: Kulinariska Gotland

19-20 maj är det mat och skinnmässa på Wisby Strand, med tävling om bäst gillade lamm och bästa saffranspannkakan. Entré: 50 kronor.

Mer information:
www.primorpremiar.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!