Premiärnerver i Gothem

Publik. Barn från förskolor i Gothem och Kräklingbo levde sig in och lät sig väl roas på genrepet i Gothem.

Publik. Barn från förskolor i Gothem och Kräklingbo levde sig in och lät sig väl roas på genrepet i Gothem.

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2012-05-05 04:00

Halv åtta i kväll är det premiär. Nerverna hänger nästan utanpå, skådespelarna jobbar till vardags inom lantbruket och alla gör de sin debut med skräckblandad förtjusning.

För första gången på många år erbjuder bygdegården i Gothem lokalproducerad teater. Under våren har sex medlemmar i bygdegårdsföreningen repeterat Astrid Lindgrens pjäs "Serverat, Ers majestät" med Daniel Lindström som regissör. Till fredagens genrep hade man bjudit in två förskolor från Gothem och Kräklingbo. Åke Gustavsson driver eget företag som avbytare på mjölkgårdar.

- Jättenervöst, jag har aldrig skakat så mycket, säger Åke Gustavsson när han efter 40 minuter på scenen kan pusta ut igen.

Åke har för tre föreställningar framåt bytt ladugårdsoverall och keps mot mantel och en gyllene krona. Att ställa upp var självklart, Åke tycker att det är positivt när något händer på landsbygden.

- Men hade jag vetat att jag skulle bli så nervös vet jag inte om jag hade ställt upp, säger han med kungakronan lite på sned.

Att spela teater var svårare än vad han hade kunnat föreställa sig. Men skratten från publiken hjälpte honom, av responsen blev Åke lugnare.

Daniel Lindström, nyinflyttad till Gothem, har regisserat föreställningen. Han har ett långt förflutet på öns teaterscener. Ungdomsrevyer på 1990-talet, föreställningen Cabarét på Länsteatern och några år på Romateatern, sedan flyttade han till fastlandet och några år till Finland.

För två år sedan återkom Daniel med sin familj, mätt på teater, och gick ett år på Lövsta. I klassen blev han kompis med Lillemohr Lindby från Gothem som också hade ett intresse för teater.

- Det är egentligen Lillemohrs förtjänst att det blivit teater. Att kunna erbjuda teater i en socken känns fint. Det är så mycket runt omkring, gemenskap och att människor blir aktiverade i socknen, säger Daniel Lindström.

Lillemohr Lindby driver jordbruk i socknen och teatern ger henne sådant som hon inte får annars.

- Ibland kan det vara ganska tungt att vara jordbrukare. Att komma hit och koppla bort och få vara någon annan har gett mig väldigt mycket, säger Lillemohr Lindby.

Åsa Karlsson, mamma till Lillemohr, spelar köksa i det kungliga köket och vad hon vet har det inte spelats teater i Gothem sedan 1950-talet.

- Det är jättekul att få vara med, teater spelade jag när jag gick sju år i skolan här i Gothem, säger Åsa Karlsson.

Att få stå på scenen ger henne en kick, och redan är hon sugen på en fortsättning. Man har rättigheter till de tre föreställningarna i kväll, den 11 och den 12 maj, men om bara publiken vill kan det finnas möjlighet till en fortsättning.

Hur föreställningen var?

Tät replik och två grevar som med fäktning och bravur för föreställningen framåt.

En häxa säljer piller som tar bort vårtor och piller som man kan lägga i tårtor. När kungen till slut gör upp med de båda grevarna vet den unga publikens skratt inga gränser.

Efter föreställningen bjöd skådespelarna barnen på saft.

Utan piller i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!