Det här berättade museichefen Lars Sjösvärd på nyårsdagen.
Gun Westholm, förste antikvarie och verksamhetsansvarig för utställningar, avslöjade att museet ska genomgå en stor förändring. Basutställningar som har funnits länge och som varit bundna till vissa rum ska göras om. Man börjar med medeltidsutställningen och tar det successivt eftersom det inte finns resurser att göra hela förändringen i ett svep.
Den 7 maj uppmärksammas konstnären Erik Olsson, Sanda, som kyrkokonservator. Han knackade fram väggmålningar i 60 av öns kyrkor.
Han blev arg på Riksantikvarieämbetet (RAÄ) när han kallades tillbaka till de kyrkor som han redan gjort i ordning, eftersom målningarna hade blivit nedsmutsade av uppvärmningen.
Erik Olsson hävdade att varje gång man rengör väggmålningar raderas de en smula för att i ett långt perspektiv försvinna helt. Han menade att RAÄ borde göra något åt uppvärmningsproblemet i stället för att målningarna skulle rengöras med jämna mellanrum.
Dispyten ledde till att han sa upp sig.
Under 2011 ska museet även uppmärksamma invasionen av Gotland på 1360-talet.
- Invasionen berörde egentligen inte Visby alls. Det var landsbygden där halva den manliga befolkningen fick sätta livet till, berättade Gun Westholm.
Hon sa vidare att landsbygden plundrades av danskarna, medan Visbyborna kunde ta upp sin handel en vecka efter invasionen. Det var alltså inte alls som beskrivs på C G Hellqvists målning "Valdemar Atterdag brandskattar Visby".
En mycket meningslös invasion, konstaterade Westholm och den danske kungen Valdemar Atterdag verkade också ha tappat intresset för ön i samma ögonblick som han lämnade den.
Utställningen om Invasionen ska invigas den 18 juni.
Gun Westholm talade också om utställningen "Kvinnfolki - en helt annan historia" som startade den första advent 2009 och hade sin sista visning på nyårsdagen
Nyårstalare var Janica Sörestedt som gjorde sitt första framträdande i egenskap av ordförande för kultur- och fritidsnämnden.
Hon talade bland annat om att globalisering inte är något nytt påfund, när man tänker på de handelsresor som gutar har gjort. De silverskatter som har hittats på Gotland visar mynt från en lång rad länder dit färderna gått.
Janica Sörestedt talade vidare om att se fram emot det nya, som man gärna gör en nyårsdag. Hon såg ingen större skillnad på de drömmar som gotlänningarna hade på nyårsdagen 1361, jämfört med de drömmar som man har inför 2011.
- På den tiden drömde man säkert om att allt skulle bli bättre, att det skulle födas många barn och att man skulle få rikliga skördar. Inte alls olikt våra drömmar.
Nio medlemmar ur Allmänna sången sjöng stämningsfulla passande sånger i bildstenshallen under nyårsdagen.