Probaltica i Torun blev en gotländsk kulturmanifestation

Kultur och Nöje2005-05-03 06:00
TORUN, POLEN (GT:s utsände)otland, gotländska konstnärer och musiker samt de goda förbindelserna till den polska hansestaden Torun hamnade lite i förgrunden när musik- och konstfestivalen Probaltica invigdes för tolfte gången i årlig följd. Staden Torun, det nav som festivalen snurrar runt, har ställt sig välvilliga till hela evenemanget och till alla aktiviteterna när festivaldeltagarna intog stadens medeltida centrum med torget, det gamla ståtliga rådhuset och stadens konserthus.

*
Probalticas stora banderoller, med den "lille grodfångaren" i centrum, dominerade stadsbilden vid detta årets 1 maj, förutom alla de affischer som proklamerar Polens nationaldag som infaller två dagar senare, den 3 maj. Inne i det gamla rådhuset, som också inrymmer stadens konstmuseum, hade deltagande konstnärer i festivalen hängt sina verk, och det var med den gotländska konstnärsgruppen K.A.I.P. som fond som den högtidliga invigningen ägde rum.
Festivalens grundare och motor, Henryk Giza, gjorde en kortare tillbakablick av de tolv årens festivaler och pekade på kulturens betydelse för utveckling och vänskap och polackerna är ju extra glada det här året i och med inträdet i EU. Senare under festivalen kommer de olika musikensemblerna att gemensamt skapa en Probalticas egen "Europeiska Orkester", en magnifik symfoniorkester som spelar konsert den 8 maj i Torun, och där musikerna i Gotlands Blåsarkvintett ingår som en självklar del.

*
Henryk Giza har med Probaltica skapat en festival för östersjöländerna och förutom EU-medel är det hela finansierat med hjälp av sponsorer. Med dessa pengar hålls dels den årliga festivalen i de tre polska städerna Torun, Grudziadza och Warzawa, samt mindre delfestivaler i de övriga länderna så som det skedde på Gotland 2003 och som det arrangerades i Klaipeda i Lettland innan dess.
Inger Harlevi var med under den festliga invigningen, dels i rollen som polsk konsul på Gotland men också som representant för Gotlands kommun. Också hon betonade de vänskapsband som festivalen resulterat i mellan Gotland och staden Torun.
Hon tackade för det fina bemötandet och att staden Torun så fint tagit emot Gotland och gotlänningarna. Själv ser hon staden som en möjlig vänort eftersom Gotland ännu inte knutit vänortsförbund med någon polsk stad, och vad vore lämpligare än hansestaden och världsarvsstaden Torun som redan har så många kulturella kontakter med Gotland och Visby.

*
- Och speciellt roligt är samarbetet mellan stråkkvartetten Multicamerata och Gotlands Blåsarkvintett som förutom att konsertera tillsammans, både på Gotland och under Probaltica-festivalerna sedan 1997, också kommer att spela in en CD tillsammans under årets festival, berättade Inger Harlevi som tolkades till polska av Blåsarkvintettens fagottist Zbigniew Jakubowski.
Härmed välkomnade hon också Multicamerata till Gotland i augusti då de kommer att spela under den polska veckan som avlöser Medeltidsveckan.
- I år är det också extra roligt att få delta i Probaltica 2005 och under den här invigningen då konstnärskollektivet K.A.I.P. deltar och får möjlighet att visa vad den gotländska kaipen står för, sa Inger Harlevi och avslutade med att "hon skulle göra allt för att stärka banden mellan Polen och Gotland".
Musiken under denna invigningsdag och kväll blev magnifik. Först bjöd Gotlands Blåsarkvintett under själva invigningen på Ray Neasséns musik, den gotländske tonsättaren som tragiskt omkom i tsunamins vågor i Thailand. Kanske var det också för att hedra denne gotlänning som kvintetten valt hans musik, samtidigt som de också ville spela något vackert gotländskt denna dag.

*
Stycket var 3:e satsen ur hans första blåskvintett "Ikaros", och att det korta stycket gillades av den stora premiärpubliken gick inte att ta miste på. Efter lite mingel och konstvernissage var de så dags för kvällens stora begivenhet i konserthuset med Sjostakovic "Symfoni i d-moll". Symfonin med sina moderna och lite udda klanger har också en politisk bakgrund, då tonsättaren som hamnat i onåd hos Stalin skrev den som en eftergift till sovjetstaten men också byggde in sin egen politiska kritik direkt in i musiken. I varje fall har den fungerat så för många människor i det forna östeuropa och säkerligen också för Litauens
Nationella Symfoniorkester från Klaipeda som spelade elegant. Alltså samma symfoniorkester som gästade Gotland under Probaltica 2003. Dirigenten Stasys Domarkas ledde orkestern även den här gången och det är både värmande och njutbart att se en sådan auktoritet i aktion på dirigentpulpeten, skolad i den klassiska ryska traditionen leder han sina skickliga musiker in i symfonin.

*
Men orkestern inledde svenskt, med Hugo Alfvens "Svenska rapsodi" som i det här sammanhanget fungerade bra, samt en konsert av Balsys där den litauiska violinisten Ingrida Armonaite spelade solopartierna. Även här var det musikaliska insatser på topp, så som det skall vara på en stor festival som totalt räknar in drygt 30-talet konserter fram till avslutningen den 24 maj.
Poängteras bör i sammanhanget att Visby Jazztrio med Carl Orrje, Nils Ossman och Marcus Gruvstedt under den sista festivalveckan kommer att spela tre konserter, en i var av städerna som ingår i Probalticafestivalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!