Propositionen: Det känns lite snopet

Så kom den då till slut, kulturpropositionen. Det var tretton år sedan det senast begav sig. Den gången en viss justering av den strävsamma 1974-års kulturpolitik. Nu skulle Alliansen dansa in på scenen med sin egen kulturpolitik, grundad på den stora Kulturutredningen, som engagerat så många till kulturdebatten - också här på Gotland.

Kultur och Nöje2009-09-22 04:00
Igår visade regeringen upp sitt förslag till ny kulturpolitik. Var detta allt, var min första fråga efter presentationen. Jo, det var allt. Det kändes snopet. Den kulturballong som var på väg att lyfta med så stora förväntningar i bagaget kraschade strax efter avfärd likt Andrées stolta färd en gång.
I princip inga nya pengaresurser skjuts till. De få nya miljoner det handlar om utgör bara promille av den nuvarande kulturbudgeten. Men detta har ju gått som en röd (blå) tråd genom hela kulturdebatten, också på Gotland.
Pengar vill man inte prata om. Långsiktigt hållbara resurser vill man inte prata om. Kulturen kan inte utvecklas med idealitet och sponsorer så som det numera hävdas. Kulturministern säger i en kommentar att näringslivets intresse nog är på gång, men inget konkret.
Man kan aldrig bygga en frisk och fräsch kulturpolitik på sponsorer. Det är ett faktum man måste inse. Samhällets ansvar är därför stort på kulturområdet. Kultur som alla måste ha för att må bra. Jämför med de dramatiska kultursatsningar man gör i grannlandet Norge.

Skapande skola
Det enda riktigt nya för dagen och som känns bra är satsningen på "Skapande skola", som nu utsträcks till att även omfatta mellanstadiet. Varför inte också lågstadiet?
Den jättelika omorganisation och sammanslagning av myndigheter som utredningen föreslog bidde inte ens en tumme, möjligen ett nagelband. Man inrättar istället en ny myndighet, utöver alla som redan finns, för att ha ansvar för statistik och analys. Inte särskilt omvälvande. Man nödgas le.
Portföljmodellen har vi hört om ganska länge. Nu dras Skåne in 2010 och år 2011 kommer Västra Götaland, Gotland och Halland. Återstår att se vad detta innebär konkret för kulturutvecklingen här på Gotland. Ännu har jag inte noterat några konkreta svar på detta, som ändå varit på gång några månader.
Kulturbryggan ersätter Framtidens kultur 2011, men resurserna halveras. Och observera att under 2009 och 2010 är det noll. Varför kunde inte Kulturbryggan just brygga över så att det fanns resurser för nyskapande kultur redan från och med i år?

Oroväckande
Riksutställningars nya uppdrag att inte få göra några egna produktioner känns oroväckande, både för utställningsverksamheten och för Gotland som lokaliseringsort.
Och så var det då de kulturpolitiska målen. Här har regeringen helt enkelt snott de viktiga delarna från 1974-års mål. Tack för det. Men att "kulturpolitiken skall motverka kommersialiseringens negativa verkningar", det kastade man glatt överbord.
Kanske kan detta tunna förslag från regeringen leda till att kulturen nu kan bli en viktig valfråga som i Norge. Men då måste de röd-gröna vässa pennan och våga utmana.
Och här på Gotland måste alla goda och kreativa krafter aktivt verka för att utveckla kulturen till att också bli den tillväxtmotor som kommunen behöver för att uppnå sina visioner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!