Protesterna haglar mot RAÄ:s Visbyflytt
Protesterna mot den föreslagna flytten av Riksantikvarieämbetet till Visby fortsätter att hagla. Flera hundra protestbrev har kommit in till näringsdepartementet.Uppsala domkyrka är oroliga över att behöva transportera riksklenoder med flyg eller båt. Svenska arkeologiska samfundet anser att en majoritet forskare och andra inte kommer att ha råd att resa till Gotland. Sveriges arkitekter anser projektet våghalsigt eftersom det inte finns direktflyg från Gotland till alla län i Sverige. Sveriges hembygdsförbund är oroat över att tillgängligheten försämras för historiskt intresserade hembygdsvänner från övriga landskap.
Och argumenten hamnar allt emellanåt på sandlådenivå. De återkommande, tyngre huvudinvändningarna är dock tre: Det blir svårtillgängligt och dyrt att i framtiden ha kontakt med RAÄ.
Det är ekonomiskt slöseri att överge den nyligen för ca 100 miljoner kronor ombyggda fastigheten i Stockholm.
Det kommer att saknas kompetent personal.
Några stämmor ur proteströstkören:
? Det är med stor oro och förvåning vi tar del av nyheten om förslaget att flytta RAÄ till Gotland, skriver domkyrkokaplan Lars Åstrand och textilkonservator Gunnel Berggren, representanter för Uppsala domkyrka.
De av domkyrkans föremål som kräver åtgärder i RAÄ:s konserveringsateljéer transporteras i dag med bil till Stockholm.
?Att föra ömtåliga riksklenoder med flyg eller båt till Gotland är milt uttryckt olämpligt.
Och man exemplifierar med att just nu återfinns hos RAÄ:s metallkonservering begravningsregalier i form av såväl Gustav Vasas svärd som Johan III:s värja, bägge i ytterst dåligt skick.
? Vi ber er förkasta förslaget att flytta RAÄ till Gotland.
Nils Ringstedt, Bromma, skriver sitt protestbrev i egenskap av ordförande i SAS som här står för Svenska arkeologiska samfundet. SAS intresseområde omfattar all arkeologi jämte angränsande forskningsområden och verksamheten har till syfte att främja svensk arkeologisk forskning. Man anför bland annat följande argument:
? RAÄ samverkar centralt med andra centralt lokaliserade myndigheter med angränsande uppgifter. Sådan samverkan försvåras vid en flytt till Gotland.
? Utgifter för resor kommer att öka och bli till hinder för de instanser som nära samverkar med RAÄ liksom framför allt för studenter och forskare. För många - för att inte säga de flesta - av dessa framstår det som ekonomiskt omöjligt att fara till Gotland för att söka speciallitteratur eller forska i arkiv. Den investering som redan gjorts vad gäller arkiv och bibliotek i Stockholm får ses som samhällsekonomiskt onödig.
? Antikvarisk-topografiska arkivet och biblioteken måste också i framtiden finnas på en central plats som är lätt tillgänglig. Stockholm är en sådan central plats.
SAS vill även framhäva den förlust av personell kompetens som kommer att ske vid en flytt.
? Många av dessa utgör ledamöter inom SAS som bedömer att endast ett mindre antal inom RAÄ:s personal kommer att flytta med till Gotland. Vården av vårt rika kulturarv kommer att ta oersättlig skada.
? Det framstår som såväl ett samhällsekonomiskt slöseri som bristande historisk kunskap och insikt att flytta RAÄ. SAS hemställer därför att frågan om flytt till Gotland måtte omprövas.
För Sveriges arkitekter, SA, Stockholm, skriver ordföranden Klas Brunnberg och Pehr Mikael Sällström. SA:s medlemmar har ständigt behov av kontakter med RAÄ för att kunna arbeta på ett effektivt sätt.
? Alla personer med högskoleexamen eller högre kan komma att behöva nyrekryteras, det vill säga 220 personer eller 85 procent av de 260 tjänster som föreslås flyttas. Högskolan på Gotland kan bara tillgodose en mindre del av detta behov. Även om 30 procent väljer att flytta med framstår projektet ändå som ytterst våghalsigt.
Kostnaderna och tillgängligheten tas också upp.
? Reskostnaderna ökar med 15 miljoner men restiderna blir också längre eftersom direktflyg till alla län i Sverige inte rimligen kommer att kunna erbjudas från Gotland.
? En ny arkiv- och konservatorsanläggning måste skapas på Gotland till okänd kostnad. Nuvarande anläggning som invigdes vid årsskiftet har kostat 200 miljoner bara att renovera.
? Särskilda rutiner behöver skapas för transport av känsliga kulturarvsföremål för konserveringsarbete på Gotland.
? Det som dock berör arkitekterna mest är risken att RAÄ blir mer otillgängligt.
Sammanfattningsvis menar SA att flytteffekterna kan väntas bli förödande för verksamhetens effektivitet och därmed står i strid med regeringens direktiv till utredaren.
? Det blir ett stort steg tillbaka för kulturarvsfrågorna under lång tid framöver. Och vad som kan hända med kulturmiljön under mellantiden kan inte nog varnas för.
Sveriges hembygdsförbund, SHF, protesterar genom ordföranden Göran Furuland och generalsekreteraren Henrik Axiö. Hembygdsrörelsen har ca 450 000 medlemmar organiserade i 1 900 sockenbaserade hembygdsföreningar.
SHS är rörelsens riksorganisation med säte i - Stockholm.
? Kontakterna med RAÄ sker på många sätt, den geografiska närheten och mötet mellan handläggare och beslutsfattare ska inte underskattas.
De nya bibliotekslokalerna i Östra stallet gör det lättare för hembygds- och släktforskare från hela landet att fördjupa sina kunskaper, menar SHF.
? SHF är nu oroat för att om bibliotek och arkiv flyttar till Gotland så försämras tillgängligheten för historiskt intresserade hembygdsvänner från övriga landskap.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!