Publiksuccé på Måndagsklubben

Det var i december 1987 Olle Lind lämnade Gotland och dåvarande regionmusiken, men han återvänder ständigt till äldste sonen, barnbarnen och stenvarpatävlingarna.

Det var i december 1987 Olle Lind lämnade Gotland och dåvarande regionmusiken, men han återvänder ständigt till äldste sonen, barnbarnen och stenvarpatävlingarna.

Foto:

Kultur och Nöje2008-09-30 04:00
Vilken formidabel publiksuccé det blev när Måndagsklubben startade om i nya lokaler på Hwitstjärna i går eftermiddag. Inte ens de mest optimistiska hade vågat tro att Gotländska Jazzlaget skulle fylla hela den stora lokalen. Runt 300 personer ville lyssna på jazz och eftermiddagens "hemliga gäst" i form av trombonisten Olle Lind.
- Fantastiskt att det finns ett sådant här ställe att träffas på, lyssna på bra musik och fika tillsammans. Verkligen fint att skapa en naturlig samlingsplats som den här! var Olle Linds spontana kommentar efter besöket.
Nästa gång får musikerna sätta sig i mitten av lokalen så att publiken kommer närmare. Vid premiärspelningen var ljudstyrkan inte den bästa där de sist anlända i publiken fick ta plats längst ner i lokalen.

*
Olle Lind är visserligen ganska ofta på Gotland för att besöka äldste sonen och barnbarnen, men det finns en anledning till förutom att delta på Måndagsklubben, engagemanget i IF Varpa där Olle Lind numera är andre hedersmedlem.
- Stenvarpa är en härlig sysselsättning och vi träffades den gångna helgen för att kasta, säger Olle Lind, numera pensionär.
Han flyttade till Karlskrona för 21 år sedan då han lämnade jobbet som Regionmusikchef på Gotland för ett liknande jobb i Blekinge. Sin musikaliska karriär toppar han nu med Skärgårdssextetten, en brassensemble med sex musiker och en trumslagare, som det hette förr, och de turnerar hela Blekinge runt.
Men han minns tiden med Gotlands Storband med glädje, det vittnade inte minst de anekdoter som framkom från scenen i går eftermiddag. Om turnén till danska Slagelse där en viss saxofonist såg till att tullen tog hand om alla instrumenten. Via Handelskammaren lyckades man till slut få ut instrumenten en timma före konsertens början, en historia där Gotländska Jazzlagets Bernt Eklund har en något avvikande uppfattning.

*
Det blev en swingande eftermiddag och Olle Lind visade att det fortfarande finns drag i basunen. Det strålade glädje om musikerna inte minst i en av de inledande numren "Klarinett Swing" där Bengt Öslöf gick loss i Bengt Hallbergs komposition till Arne Domnerus.
Som vanligt var det sextetten Bengt Öslöf, Bernt Eklund, Ante Fröberg, Göstha Halldén, Bengt Engqvist och Janne Persson i Jazzlaget som bildade husband. Och bland publiken fanns förväntansfulla musiker som också ville vara med, Bengt Hasselroth och Gösta Lyttkens som brukar vara ett stående inslag på Måndagsklubbarna.
Och så den underbara publiken som respektfullt visade musikerna sin uppskattning. Jazzen står högt i kurs vissa måndagseftermiddagar, inte minst när Olle Lind stämde upp den amerikanska folkvisan "Bye, bye blackbird" som Charlie Parker gjorde så känd.

Olle Lind gjorde entré på Måndagsklubben med sina musikaliska inslag, men också med en del uppskattade anekdoter från tiden med Visby Storband.
Olle Lind gjorde entré på Måndagsklubben med sina musikaliska inslag, men också med en del uppskattade anekdoter från tiden med Visby Storband.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!