Pyttesmå malar i nationalnyckel

Foto:

Kultur och Nöje2012-01-02 04:00

Utgivningen av bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna tuffar nu vidare och i den senaste utgåvan, behandlas alla 248 i Norden förekommande fjärilar av släktena bronsmalar och rullvingemalar.

Men det finns sannolikt ännu fler arter. Nya upptäcks och beskrivs hela tiden och nya arter expanderar norrut och etablerar sig bland annat i Sverige. Flera av dem breder ut sig som ett resultat av den pågående klimatförändringen. När det blir varmare på våra breddgrader grundar det för nya arter att etablera sig här.

Malar är ganska små insekter som kan vara svåra att hitta. Söker man en speciell art kan det därför vara klokt att först ta reda på vilken växt som artens larver lever av. Spåren på värdväxtens blad kan indikera mallarver inne i bladet, alltså inte på utsidan som annars är vanligt bland de större larverna.

En av de arter som nu breder ut sig och som forskarna har ögonen på är kastanjemalen. Larverna kan göra stor skada på hästkastanjens blad och frågan är om det är dags att sluta plantera hästkastanj i parker och trädgårdar om malen på sikt hotar hela de nordiska bestånden.

De första kastanjemalarna observerades i Danmark år 2002 och redan 2009 fanns de i större delen av Götaland. Utbredningen går alltså mycket snabbt. Kastanjemalen är för övrigt inget "småkryp" man ser och man inte aktivt söker efter dem - fjärilarna har ett vingspann på blott cirka sju millimeter.

Boken beskriver på numera välkänt manér varje art på en detaljnivå som kan tyckas lite väl ingående, men som är nödvändig eftersom det är på de små, pyttesmå detaljerna man kan särskilja arterna.

Boken har skrivits av entomologen Bengt Åke Bengtsson med god support av Roland Johansson som gjort de fantastiska illustrationerna.

Titel: Fjärilar: Bronsmalar

- rullvingemalar

Text: Bengt Å. Bengtsson

Bild: Roland Johansson

Förlag: Nationalnyckeln

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!