Radions kulturskatt blir tillgänglig på webben

En kulturskatt håller på att göras tillgänglig. På Radio Gotland har cirka 2 000 gamla rullband spelats över till en hårddisk och via den digitala tekniken kan radiolyssnarna nu få del av arkivmaterialet.Och inom en snar framtid kan det också bli tillgängliga på webben för den breda allmänheten.

ARKIVERING. Radio Gotlands tekniker Björn Carlsson och Clary Winberg som överfört det analoga arkivet till digital form, har nu skickat de 2 000 rullbanden i 54 flyttkartonger till Sveriges Radios arkiv i Stockholm för vidare arkivering.

ARKIVERING. Radio Gotlands tekniker Björn Carlsson och Clary Winberg som överfört det analoga arkivet till digital form, har nu skickat de 2 000 rullbanden i 54 flyttkartonger till Sveriges Radios arkiv i Stockholm för vidare arkivering.

Foto:

Kultur och Nöje2011-02-09 04:00

När Radio Gotland 2004 skulle flytta från Specksrum i Visby innerstad till de nya lokalerna på A7 uppstod en delikat fråga: Vad skulle hända med alla gamla rullband som det inte fanns plats att arkivera i de nya lokalerna?

Det handlade om cirka 2 000 rullband, fördelade i 54 flyttkartonger. Därtill fanns en musikskatt bestående av cirka 300 konserter som radions ljudtekniker Henry Larsson spelat in under åren.

Bland det arkiverade materialet fanns klenoder ända från Radio Gotlands start den 9 maj 1977, och även en del som var inspelat redan på den gamla Gotlandsradions tid.

Diskussionen pendlade mellan att slänga banden, till att föra över rullarna till digital teknik även om alla insåg att banden måste spelas upp i realtid för att göra det möjligt.

Clary Winberg som varit anställd på radion fram till 1991 och sedan frilansat under alla år, erbjöd sig att göra jobbet.

- Jag packade de 54 flyttkartongerna och körde dem först hem till Lärbro där jag byggde upp en liten studio, men det visade sig ohållbart. Vi hyrde istället ett källararkiv i Skattehuset och sedan har jag jobbat mig genom kartong för kartong i Radiohuset, berättar Clary Winberg.


En efterföljare
Helena Bremberg sökte pengar från Sveriges Radio för att bekosta digitaliseringen, och den pionjärgärning som startade på Gotland har nu fått efterföljare på alla landets lokalradiostationer, ett projekt som letts av bland andra Radio Gotlands tekniker Björn Carlsson.

- Totalt handlar det om 240-300 000 rullband, samt att alla gamla dat-band och CD R-skivor ska migreras till samma hårddiskar, säger Björn Carlsson.

- Därefter kommer detta datamaterial att ständigt överföras till nya bärare för att skyddas inför framtiden.


Pärlor från förr
I Radio Gotlands material har Clary Winberg ständigt hittat pärlor från förr och tack vare att hon känner historien och Gotland har hon kunnat skriva nya bandprotokoll på material som annars inte blivit sökbart.

- Exempelvis hittade jag tidningslegendaren Rune Jacobsson på GT som i samband med att han fick Stora journalistpriset berättade om sitt tidningsliv. Det var tack vare att jag kände igen rösten som den nästa timslånga intervjun nu finns tillgänglig igen.

- Jag hittade också fler inslag med Ingmar Bergman som vi inte trodde fanns, säger Clary.

Och så finns det personer och händelser som åter blivit aktuella.

- Exempelvis gjorde vi ett program om Fåröförfattaren Ture Eriksson 1977 och nu är han aktuell igen i nyutgåva.

Clary berättar om andra kulturskatter som hon gillat att lyssna till under arbetets gång. Dit hör den då 87-årige korpralen Oskar Pettersson från Fröjel, som 1978 berättade för Thure Siltberg om när ingenjör Andrée landade med sin ballong i Fröjel, en testflygning innan den stora luftfärden mot Nordpolen.

Eller Gunnel Wallin som 1985 träffade den 92-årige Adolf Larsson i Ekeby som berättade om hur han 1914 deltog i Bondetåget i Stockholm.


"Snäckaffären"
Den så kallade "Snäckaffären" var viktig för Radio Gotland medan den pågick. Här finns åtskilliga timmar inspelade från fullmäktige och program med och om de tre förgrundspersonerna Eric Carlsson, Bertil Wiberg och Paul Isaksson.

Clary hoppas att det 2 000 timmar långa materialet ska bli tillgängligt och sökbart på webben och redan nu får hon samtal från hembygdsföreningar, olika sällskap och även från privatpersoner.

Men först måste upphovsrättsfrågorna lösas. Just nu äger Radion rättigheterna, men exempelvis måste all musik plockas bort från programmen och ett generellt tillstånd från de intervjuade måste till.

2013 ska hela processen vara avslutad, men Björn Carlsson tror att det gotländska materialet kommer att finnas på webben långt innan dess.

- Radio Gotland har möjlighet att lägga ut sitt material tidigare och jag skulle gärna redan nu vilja höra Erik Hammarström på Fårö berätta om sitt jägarliv, säger Björn Carlsson.

Överföringen av banden till hårddisk är nu klar på Gotland och i går skickades de 54 flyttkartongerna med band till Sveriges Radio i Stockholm där de ska förvaras i ytterligare 5-10 år.

Digitalisera är att överföra analoga inspelningar, exempelvis rullband, till digital form.

Migrera är att överföra digitalt ljud till en ny digital bärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!