Ragnarök - historiens fullbordan

Så närmar sig slutet i Richard Wagners epos "Nibelungens ring" med "Ragnarök - Götterdämmerung". Bedrägeri och girighet leder till en global katastrof, ett tema som på intet vis är inaktuellt!

Brünnhilde finner sin Siegfried död. Deborah Voigt och Jay Hunter Morris.Foto: Ken Howard/the Metropolitan

Brünnhilde finner sin Siegfried död. Deborah Voigt och Jay Hunter Morris.Foto: Ken Howard/the Metropolitan

Foto:

Kultur och Nöje2012-02-07 04:00

På lördag kväll den 11 februari kan man se "Ragnarök" i en direktutsändning från The Metropolitan Opera i New York på biografen Roxy i Visby.

Regissören Robert Lepage menar att "Ragnarök" skiljer från de övriga delarna i tetralogin eftersom den handlar om samhället:

"Ju längre historien fortskrider, desto mer rör den sig bort från gudarnas rike för att fokusera på människors makt och ambitioner. Ragnarök handlar om Brünnhildes utveckling som karaktär och hennes roll som hjältinnan som måste återställa balansen i världen."


Svala omdömen
De hårdföra recensenterna i New York-pressen har delvis givit föreställningen ganska svala omdömen, men några menar att Lepage har lyckats bättre att gestalta dramat i den avslutande delen än i de övriga.

Några av sångarna lovordas särskilt, inte minst Owens, men också Voigts, König och Bryn Harmers vokala insatser har fått många berömmande ord.

När nu Robert Lepage fullbordat sina visioner återstår att se hur lång livstid den här uppsättningen får i Mets historia. Uppsättningen har också för ett operahus av The Mets dimensioner varit mycket resurskrävande.

Med tanke på den mycket hyllade uppsättningen som Wärmlandsoperan presenterade under förra året visar det att det är möjligt att göra "Ringen" med ett fullödigt konstnärligt resultat utan att behöva drabbas av megalomani.


Bekanta sångare
Många av sångarna är bekanta sedan de tidigare utsändningarna, som Jay Hunter Morris i rollen som Siegfried och sopranen Deborah Voigt som Brünnhilde. Eric Owens axlar ånyo rollen som Alberich.

I rollen som Gutrune möter vi den kaliforniska sopranen Wendy Bryn Harmer, hon debuterade på The Met 2005 i "Figaros bröllop".

Rollen som Hagen, Alberich son och halvbror till Gunther, gestaltas av den tyske bassångaren Hans Peter König. En sångare som också är bekant för den svenska publiken, han medverkade i Stockholmsoperans uppsättning av "Valkyrian" 2008.

Från Tyskland kommer också mezzosopranen Waltraud Meier och från Skottland kommer Iain Paterson som nu är åter på The Met.

På dirigentpulten står än en gång Maestro Fabio Luisi, numera förste dirigent i det anrika operahuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!