Poesi som en bro över till litteratur och läsande

Alla sexåringar får poesi i present. Nog blir man glad och överraskad av ett sådant initiativ, tycker GA:s recensent Lennart Lindgren.

Illustration ur poesiboken "En bro av poesi".

Illustration ur poesiboken "En bro av poesi".

Foto: Per Gustavsson

Kultur och Nöje2021-09-13 15:00

Recension

”En bro av poesi”

Utgiven av Svenska Akademien

Det är den tidigare kritiserade Svenska Akademien som med sin goda ekonomi nu skänker poesiboken ”En bro av poesi” till alla landets sexåringar plus exemplar till årskurs 1 - 3. Bra att Akademien är tillbaka på banan att slå vakt om svenska språket och den goda litteraturen. Lämnar käbblet därhän.

Det skall böjas i tid det som krokigt skall bli, som det gamla talesättet säger. Att få barn att lyfta blicken från mobilen för att själva eller med familj och skola upptäcka poesin och vad språken kan göra med tankar och känslor – en bro in i böckernas värld. Där en förtrollad värld möter.

I dagarna har boken kommit ut också i bokhandeln (En bro av poesi, Svenska Akademien, 2021). En bok som överraskar med sina 51 författare. En poesi som sträcker sig från Israel Kolmodins ”Den blomstertid nu kommer” med ursprung 1694 på Gotland, över gräddan av svenska författare från 1800 - och 1900-talet till några under 2000-talet. 10 av dem har varit ledamöter i Svenska Akademien. Två sitter där nu (Jila Mossaed och Tua Forsström). En mäktig samling poeter där man knappast saknar någon. Här har Ann Borglind och Anna Nordlund, som står för idé och urval, gjort ett gediget och känsligt urval.

Låt vara att boken skickas ut till alla sexåringar. Men kan med stor behållning läsas av alla åldrar, gärna tillsammans och gärna högt.

Inte nog med detta. Varje dikt har en egen sida och sin egen illustration av en lång rad skickliga och idérika barnboksillustratörer. Tankar och känslor skapas på sida efter sida. 

Inte nog med allt detta. För varje dikt finns frågor som får läsaren att tänka och reflektera som leder till samtal. En så bra idé. För det är ju detta som är diktens styrka och hemlighet – det universella språket, den komprimerade texten med stort innehåll. Som kräver sakta läsning och omläsning och reflektion.

För som det står i den allra första dikten ”När dikten kommer till dig/öppna dina sinnen” (Brita af Geijerstam). Och i den sista av Maria Wine: ”Inom varje dikt lyser en liten lampa”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!