Reflexioner utifrån Världsmusikdagarna
Listen to the world, Lyssna till världen. Det var temat när världsmusikdagarna för ny musik drog in på Gotland. Som sedan drog vidare till Växjö och Göteborg. Nästa år är Sydney värd för detta årliga evenemang. En stor händelse på vår ö, men ändå inte. Publiktrycket var måttligt.
Likafullt är det just det nyskapande, det överraskande, det provokativa som väcker känslor och sedan är steget inte långt till en kreativ process mot utveckling och växt.
Detta är något som näringslivet borde fundera över. Kulturen som tändvätska för nytänkande och lust. Jag har förstått att arrangören, Visby Internationella Tonsättarcentrum, inte haft det så lätt att få ihop ekonomin för detta unika jättearrangemang. En stor eloge till centret, med Ramon Anthin i spetsen, som med skicklighet och ihärdighet lyckades lotsa denna skuta i hamn på Gotland till mångas glädje.
Underskattad möjlighet
Särskilt svårt har det tydligen varit att få aktörer inom näringslivet att intressera sig och bidra ekonomiskt. Sponsring som det brukar benämnas. Jag skulle vilja kalla det för ett slags modernt avlatsbrev för lyckan att få verka på denna märkliga och magiska ö som heter Gotland, med så mycket spännande och lockande kultur.
Kulturen som tillväxtmotor är nog den mest underskattade möjligheten i Tillväxt Gotlands arsenal. Tillväxt Gotland som nu är ifrågasatt. Hög tid då att tänka i nya banor. Kulturen kan vara det som får kurvorna att böja uppåt och uppåtstigande på rankinglistor för företagsklimat.
En stor händelse har världsmusikdagarna alltså varit, men ändå inte. Gotland har redan etablerade internationella centra. Översättarcentrum där svenska och internationella författare kommer och går. Tonsättarcentrum där internationella tonsättare kommer och går. Kommer och går på ett naturligt sätt på denna ö i draget mitt i Östersjön.
Bryt lunken!
Gotlands unika läge firar alltså triumfer, som alltför många inte riktigt får syn på och inte fullt ut tar till vara. Den vardagliga lunken på ön kan behöva brytas. Jag tänker igen på näringslivet som borde gnugga händerna när kulturevenemangen avlöser varandra.
Nyligen en internationell Poesifestival. Noterades nog inte av så många. Publiktillströmningen hade kunnat vara bättre. Men ett högklassigt och inspirerande kulturevenemang var det. Som satte tankar och idéer i rörelse.
För inte vill väl näringslivets företrädare bara ha populärkultur med ringa tuggmotstånd? Då känner man inte kraften i kulturen och det sprängstoff som finns där. Kanske känner man inte ens sina anställda och den potential som där finns.
Kulturen är uppenbarligen ett relativt okänt fält för näringslivet. Kanske kan man behöva viss hjälp utifrån. Den finns att hämta från andra delar av landet, till exempel Västra Götalandsregionen, men också i en del kommuner som ser kulturen som viktig för tillväxt. Och så kan man spä på kreativiteten i sitt företag genom att bjuda personalen på olika kulturevenemang. Då "sponsrar" man samtidigt kulturen.
Magiska möten
Tänk om personal fått uppleva vandringen genom Fornsalen förra söndagen som bildade avslutning på Världsmusikdagarna. Då var det publikrusning. Tala om magiskt! I sal efter sal avlöste upplevelserna varandra. Efter två timmar vacklade publiken ut på pigga ben och med huvudet fullt av pigga tankar.
Jag tror nog att Tillväxt Gotland börjar inse att det kan behövas en strategi för att ta vara på kulturen som en viktig del för tillväxt - för såväl företagsamhet och för de anställda.
Kulturen som tillväxtmotor diskuteras ikväll på Länsteatern. En milstolpe måhända för tillväxten på Gotland. Ett steg mot Vision 2025. Kulturen som en förbisedd kraft för tillväxt. Kultur som kan vara bra för näringslivets affärer. Kultur som alla måste ha för att må bra.
Det blir till att krångla sig ur invanda tankebanor för att upptäcka och pröva något nytt: Kultur.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!