"Regionen vill inte ha en länsdans"

Nu tvingas länsdansen än en gång till nedskärningar. Detta efter att regionstyrelsens arbetsutskott i dag väntas avslå en begäran från kultur- och fritidsnämnden.

Dans. Helena Högberg tycker det är tråkigt att regionen inte vill satsa på dansen på samma villkor som teater och musik.ARKIVfoto: HENRIK RADHE

Dans. Helena Högberg tycker det är tråkigt att regionen inte vill satsa på dansen på samma villkor som teater och musik.ARKIVfoto: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2012-08-14 04:00

Nämnden hade ansökt om att få använda 300 000 kronor ur eget kapital och skulle då få lika mycket i bidrag från statens kulturråd, pengar som nu brinner inne.

- Länsdansen finns redan, det är ett treårigt projekt som vi tagit beslut om. Men nu måste vi minska kostymen rejält. Det kan innebära besparingar någon annanstans, säger kultur- och fritidsdirektör Maria Modig.

Osäker framtid

Dansaren och koreografen Helena Högberg jobbar med länsdansen. Hon har lön fram till årsskiftet, sedan vet hon själv inte hur framtiden blir. Hon är minst sagt kritisk till regionens hantering.

- Det finns ingen kostym alls. Regionen vill inte ha en länsdans, varför får de tala om själva, säger Helena Högberg.

Sedan 1993 har hon arbetat för dansen på Gotland, på många olika sätt.

- Det känns dystert. Jag har försökt allt, tagit hit koreografer och gjort egen dans. Jag är stolt över det jag gjort, men kraften sinar även hos mig. Gotland är inte enda platsen på jorden, säger Helena Högberg på telefon från Bretagne i Frankrike.

Inte samma villkor

Att Gotland inte har råd med satsningar på dans, på samma villkor som för teater och musik, tycker Helena Högberg är tråkigt.

- Beslutet i regionstyrelsen var ingen överraskning. Jag hade inte förväntat mig något annat, säger hon.

Till kultur- och fritidsnämndens möte den 4 september ska en revidering av kulturplanen göras och där finns länsdansen med.

Ett helt nytt tjänstemannaförslag, som inte är offentligt, arbetas på just nu. Förslaget skulle innebära ett nytt sätt att arbeta på för öns dans, musik och teater.

Kultur- och fritidsdirektör Maria Modig är hoppfull att hitta en lösning.

- När vi gick in i kultursamverkansmodellen 2011 var allt nytt för Gotland.

- Jag hoppas på ett medvetande över vad kulturen påverkar regio-nalt, att människor vill bo och leva här. Jag tror att vi kommer på bred front men att det tar lite tid. Näringslivsanslaget är på 25 miljoner, medan kultursamverkan har 40 statliga och regionala miljoner per år, säger Maria Modig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!