Regnbågshelg på Gotland

I dag inleds Pridefestivalen i Stockholm för femtonde året och i samma stund planeras Gotlands första Regnbågshelg.
Annamaria Bauer, Isabel Enström och Petra Guteskär är några av initiativtagarna som hoppas på en årlig festival.

Drivna. Petra Guteskär, Annamaria Bauer och Isabel Enström är tre av initiativtagarna till Gotlands första regnbågsfestival som sker i höst.

Drivna. Petra Guteskär, Annamaria Bauer och Isabel Enström är tre av initiativtagarna till Gotlands första regnbågsfestival som sker i höst.

Foto: Emelie Bergbohm

Kultur och Nöje2012-07-31 04:00

Gotlands Regnbågshelg, som äger rum mellan den 4 till 7 oktober, vill skapa en mötesplats och arena för samarbete och samordning av HBTQ-insatser i det gotländska samhället. Huvudarrangörer för festivalen är RFSL Gotland, Gotlands Regnbågsgrupp, ABF Gotland, Röda Korsets Byrå mot Diskriminering, RFSU Gotland och Region Gotlands ungdomsavdelning. Dessutom har över ett tjugotal andra organisationer tackat ja till att vara medarrangörer, men än är det inte försent att haka på.

Har man idéer och programförslag bör man dock höra av sig innan den 31 augusti till någon av de ovan nämnda organisationerna, för att komma med i det tryckta programmet.

- Vi är öppna för förslag och hoppas att många företagare, bibliotek, skolor och individer vill vara med och bidra, säger Petra Guteskär, ordförande i RFSL Gotland.


Startskott
Hon, tillsammans med Annamaria Bauer och Isabel Enström från Gotlands Regnbågsgrupp, tror att helgen kan bli startskottet för att synliggöra HBTQ-frågorna på Gotland och de hoppas att festivalen kan bli årligt återkommande.

- Tidningen QX har beskrivit Gotland som lätt slumrande och ett svart hål - att det inte finns några aktiviteter riktade till homo-, bi- och transpersoner här. Med Regnbågshelgen kanske vi kan få ändring på det och locka både gotlänningar och fastlänningar hit som berörs eller är intresserade av HBTQ-frågor, berättar Petra Guteskär.

- Nu känns det som att tiden är mogen för en sådan här festival. Det finns både individer och organisationer som vill engagera sig. Vi märker att efterfrågan är stor, säger Isabel Enström.


Paneldebatter
Under Gotlands Regnbågshelg kommer det att anordnas föreläsningar, workshops, fotoutställningar, konserter, filmvisningar, barnboksläsningar och fester. Almedalsbiblioteket kommer att bli festivalens mittpunkt, men många av aktiviteterna förväntas äga rum runt om i Visby och på landsbygden.

Under dagarna kommer samtliga politiska partier i regionfullmäktige att delta i paneldebatter och seminarium. RFSL Ungdom skall dessutom anordna speciella utbildningar för anställda inom regionen i normkritisk pedagogik och grundläggande HBTQ-kunskap.

- Det handlar om att främja en öppnare retorik så att alla människor känner sig bekräftade. Det kan vara så enkelt att man sätter upp en regnbågsflagga för att signalera att här är vi medveta, säger Annamaria Bauer.


"Öppenhet för alla"
Regnbågsflaggan är sedan 1978 den mest kända internationella symbolen för homosexuell solidaritet. Den skapades av konstnären Gilbert Baker och bär sex färger: röd, orange, spanskt gul, grön, blå och violett. Arrangörerna för Regnbågshelgen hoppas att framförallt fler företagare skall våga hänga flaggan på sina dörrar.

- En vanlig missuppfattning är att flaggan signalerar ett välkomnande för bara vissa grupper, men det handlar i grunden om att skapa öppenhet för alla. Så hoppas vi också att denna festival skall tas emot. Att alla känner sig lockade att komma oavsett vilken sexuell läggning man har, säger Annamaria Bauer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!