Rester av medeltida hus får ge vika för parkering

Kultur och Nöje2004-06-08 04:00
­Hästgatan var bara 3,5 meter bred på 1600-talet och ofta gick stentrapporna ut i gränden. Detta gjorde att man fick köra i slalom med hästarna och det ansågs vara opraktiskt. Därför började man med att lägga över trapporna, berättar Leif Zerpe, arkeolog på Fornsalen.
Efterhand krävdes bredare gator och på så sätt blev hela gränder överbelagda med jord och gatsten.
<span class='mr'>*</span>
­Man kan se ett tydligt mönster från den gamla staden som ligger här under. Vid utgrävningar som gjorts vid konstskolan har man hittat samma byggmaterial som här.
Det är lite byggmaterial som hittats med tanke på att man rev hela hus till grunden. Och Leif Zerpe funderar på om man kanske använde en del av detta när man byggde Visborgs slott.
<span class='mr'>*</span>
Husen där under Hästgatan är från 1200-talet men den äldsta karta som finns där själva husen är medritade är från mitten av 1600-talet. Det var just den tiden då gränder las till och hus revs bort.
­Det var den nya tiden som kom. Man ville ha trädgårdar och bredare gator.
Schaktet kommer att läggas till efter att man har lagt ner elkablar som skall dras.
<span class='mr'>*</span>
Inne på Faktabs gård skall det bli en större parkering och en kylkulvert skall grävas ner i jorden.
­Kylen behövs för att kyla ner datorer och installera fläktar för personalen. En av väggarna i de gamla husen kommer att helt tas bort. Men vi dokumenterar dem till framtiden. Det är det som är vårt jobb, säger Leif Zerpe.
<span class='mr'>*</span>
Leif Zerpe tycker nog att det skulle vara roligt att göra större utgrävningar för att få mer fakta om de gamla husen och de gamla gränderna som ligger under vår medeltida stad.
­Men staden skall leva. Här skall finnas människor, företag och verksamhet i framtiden också. Inte bara gamla ruiner, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!