Revolutioner sker på gott och på ont

En ung kvinna står på en gata i ett nyhetsinslag från Libyen och beskriver förödelsen och artilleribeskjutningen från Gaddafis armé. TV-reportern frågar:- Vad ska ersätta diktatorns fyrtio år av förtryck? Vem ska ta över?

Foto:

Kultur och Nöje2011-05-10 04:00

Den unga kvinnan talar god engelska och ser ut som en intellektuell och vi väntar på ett bra och tydligt svar. Men hon tvekar.


Samma fråga igen
Frågan är givetvis hopplöst enfaldig i situationen och säger mera om tv-reportern än om den unga kvinnan. Vi ser att hon känner att hon måste svara något ändå.

- Vi vill ha förändring, det som varit kan inte bara fortsätta, vi vill ha politisk frihet!

Svaret känner vi igen. Samma fråga ställdes till demonstranterna i Tunisien och Egypten och nu i Syrien.


Olika för varje individ
Ett enkelt sätt att beskriva politisk frihet är att kräva att ingen annan ska hindra mig i det just jag vill säga och göra. Med det följer att frihetens mål är praktiskt taget olika för varje individ.

Nu är det också så att de som protesterar mot det gamla förtrycket runt om i arabvärlden vill inte bara ha politisk frihet. De kräver också utveckling, utbildning, trygghet, arbete och välstånd i det vardagliga livet.

Avgrunden mellan förtryckarna och folket i nu aktuella Libyen och Syrien är att vardagliga mått på lycka inte existerar i Gaddafis och Assads definitioner av frihet.

Diktatorer som Gaddafi och Assad gör alltid anspråk på att veta vad folk behöver av frihet och det bara är han, diktatorn, som vet det bättre än alla andra.


Fransk förebild
Så här definierar Gaddafi i Libyen frihet: Folket vet inte vad de egentligen behöver och just därför är jag ombud för den frihet som är bäst för alla, jag erbjuder den verkligt sanna lyckan och varje individs rätta behov av frihet.

Förebilden till de flesta revolutioner, den franska under åren 1789-99, var också ett utbrott av förtvivlan och krav på makt och frihet.

Nationen Frankrike som helhet kände sig befriad efteråt trots att det för stora delar av folket betydde mindre individuell frihet.


Blodiga uppgörelser
Frihet, jämlikhet och broderskap i hela nationens och folkets mening visade sig ställa krav på verkliga alternativ till det gamla tyranniets definition av frihet. På det följde flera år av blodiga uppgörelser i Frankrike.

Att kräva förändring till varje pris är djupt meningsfullt för demonstranterna i Syrien just nu.

Att enbart sticka fram tv-kamerorna och fråga om vem som ska ta över är cyniskt och meningslöst i den rådande livsfarliga situationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!