Revymakare och rektor tar över "chefsskapet"
Medeltidsveckans borgmästare 2006 har utsetts. Årets borgmästare är redan kända för många gotlänningar och båda har vanan att stå inför publik. Till tysk borgmästare utsågs högskolans rektor Leif Borgert och till gutarnas borgmästare utsågs ingen mindre än revymakaren och GA-journalisten Roland Olsson.
- Jag är stolt över hedersuppdraget, och jag är beredd att ta regi och vara ett lydigt redskap under Medeltidsveckan, säger borgmästare Hans Röd.
Än känner de nya borgmästarna inte riktigt till vad uppdraget innebär, men klart är att under hela veckan har de båda viktiga uppgifter som väntar.
- Borgmästarna är Medeltidsveckans röda tråd och de dyker upp på många platser för att slutligen knyta ihop säcken 1361, säger Marie Flemström som är Medeltidsveckans generalsekreterare.
Det är många som nomineras till uppdraget och det är en lång process att välja ut vem som ska ta vid titeln. Ett gutniskt ursprung krävs för att få bli borgmästare Hans Röd och för att bli den tyske borgmästaren Hans Cosfeldt gäller det att vara inflyttad till ön. Och att vara van talare och att ha scenvana är meriter som årets båda utsedda har med sig i bagaget.
- Det är viktigt att borgmästarna tycker det är roligt och de får gärna vara kända lite bredare, säger Rolf K Nilsson som är Stiftelsen Medeltidsveckans ordförande och som stolt presenterat årets utvalda.
Högskolans rektor Leif Borgert är relativt nyinflyttad till ön och har jobbat på högskolan i två och ett halvt år. Erbjudandet om att bli tysk borgmästare med namnet Hans Cosfeldt och därigenom få ytterligare ett ansvarsområde kom så sent som på måndagseftermiddagen.
- Jag hade en timme på mig att svara och jag förstod att jag inte kunde tacka nej, och det är jag glad för att jag inte gjorde. Men frågan nu är om jag nu är vän eller fiende, säger Leif Borgert.
Hittills har Leif Borgert upplevt Medeltidsveckan förra året men genom uppdraget och med hjälp av sina kontakter inom högskolevärlden ser han möjligheter att lära mer om medeltiden.
- Det är ett fantastiskt tillfälle att lära sig mer om den här tiden, säger Leif Borgert.
Under Medeltidsveckan kommer en stor del av de traditionella aktiviteterna att fortsätta, men det blir också en del nya grepp. Nytt för i år är Medeltidsveckans flagga och vapen som är till hälften vit och till hälften röd. Färgerna och dekorationerna med en lammskalle och en ros symboliserar staden och landet. I flaggan ryms både stad och land men under Medeltidsveckan kommer kampen mellan staden och landet att få större utrymme. I tornerspelen kommer en ny historia utspelas och året 1288 kommer att uppmärksammas extra.
- Det var stora konflikter mellan staden och landet. Jag tror det blir spännande att se, säger Marie Flemström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!