I kväll är det premiär för musikalen, där kvinnors berättelser om stenarbetarsamhället under förra seklet står i fokus.
Nyskriven text
Med nyskriven text av Eva Sjöstrand och musik av Peder af Ugglas i Karin Kickan Holmbergs regi, står en ensemble blandad av proffs och unga amatörer på scenen. Tillsammans har de skapat en helgjuten föreställning, vars högt kvalitativa berättelseform gnuggar gruset ur ögonen hos sin betraktare.
På höstkanten 1979 genomförde journalisten Eva Sjöstrand intervjuer med tio äldre stenarbetarhustrur på norra Gotland.
Dessa intervjuer samlades sedan långt senare i Sjöstrands bok "Nätterna var våra", baserat på ett citat om att natten var den enda stund på dygnet en piga hade för sig själv. En tillvaro fylld av hårt slit, som var verklighet i en för oss nära belägen historia, men som det inte lägre talas om. Som kanske till och med har gömts och glömts.
En förändringens tid
Det var också en tid som präglades av förändring. Individer som gick samman i sin politiska glöd för allmän rösträtt, allas rätt till utbildning och att klasskillnaderna i samhället skulle avlägsnas.
Mot denna bakgrund står nu den nyskrivna rockmusikalen färdig i Hidebrottet, platsen där allt en gång ägde rum.
Vi färdas tillbaka i tiden, från 2012 till försommaren 1939, för att se hur det var. Där möter vi Sonja, spelad av Matilda Tjerneld, äldsta dottern i en syskonskara om sju barn. Hennes mor, spelad av Carina Jingrot, är piga i Hellvi och far, spelad av Conny Vakare, är en av de många arbetarna i stenbrottet.
Drömmar och frihet
Liksom majoriteten av de unga kvinnorna i bygden tjänar Sonja piga, men hon har en dröm om att få vidareutbilda sig och livnär sig på de böcker hon läser om frihet, den om vars liv bestäms inifrån och inte utifrån.
Parallellt med skildringar av mäns och kvinnors riskfyllda och lågavlönade arbets- och livssituation, får vi också ta del av hur en stark men inte enkel kärlek växer fram mellan Sonja och den unga stenarbetaren Torsten, spelad av Isak Bendelin.
"Hide - ett rockdrama" är en skrämmande aktuell föreställning, främst med tanke på den miljöstrid som pågår just nu, där jobb står mot en hotad skog och risker för vattenförsörjningen på norra delen av ön.
Pedagogisk satsning
Projektet är också en välformulerad pedagogisk satsning, som kommer att ses av samtliga högstadieelever på Gotland under kommande vecka.
För allmänheten ges föreställningen i kväll lördag och imorgon söndag, som fylls av både en dag- och kvällsföreställning. Sista chansen är måndag kväll den 20 augusti, då det ges två kvällsföreställningar på raken.
För er som lyckas grabba tag om tillfället att se detta drama, finns det stor potential att det blir ett starkt avtryck och minne för framtiden.