Romaborna vallfärdade till Guds renoverade hus

Roma kyrka har renoverats under nästan ett års tid. Lagom till första advent var det dags för nyinvigning.

Konfirmander. Oskar Larsson och Gustav Hallgren deltog i den högtidliga invigningen.

Konfirmander. Oskar Larsson och Gustav Hallgren deltog i den högtidliga invigningen.

Foto: Tobias Wallström

Kultur och Nöje2010-11-29 04:00

Biskop Lennart Koskinen och prästerna Staffan Beijer, Fredrik Spolander och Annika Hakalax återinvigde kyrkan, tillsammans med Torsten Gislestam, Samfälligheten Gotlands kyrkor, konfirmander och kyrkvärdar.
Efter att biskop Lennart Koskinen knackat med sin stav på kyrkporten öppnades Guds hus och församlingsmedlemmarna hälsades välkomna in.
Fler än hundra kom till nyinvigningen och trots att bänkarna är många gånger fler än så, såg kyrkan välbesökt ut.
Den festliga adventsgudstjänsten fortsatte med körsång, musik och ceremonier för att återinviga kyrkan.

Den 10 januari började renoveringarna av Roma kyrka. Under den tiden har kyrkan putsats, renoverats och restaurerats.
Väggarna lyste ljusa efter att de tvättats och krucifixet i kyrkan har flyttats från den tidigare placeringen på den norra väggen, till den centrala platsen i triumfbågen, där krucifix ofta hänger i de gotländska kyrkorna.
Samfälligheten Gotlands kyrkor har ansvaret för renoveringen, som beviljats statliga medel. Bara konservering och måleri har kostat en halv miljon, berättar Staffan Beijer. Dessutom har församlingen bidragit med en ny ljuskrona och en ny altarmatta av Barbro Sandell.

Kyrkoherde Staffan Beijer berättar att han känner sig stolt och glad över att få hålla gudstjänst i den nyrenoverade kyrkan.
-  Det känns fantastiskt. Jag känner mig som ett barn på julafton, säger Staffan Beijer.

Biskop Lennart Koskinen brukar nyinviga de renoverade kyrkorna, han tycker att det är ett hedervärt uppdrag.
-  Det känns fantastiskt att få inviga Roma kyrka här i dag. På många sätt är den en av de finaste kyrkorna på Gotland. Speciellt roligt är det att det vackra krucifixet har renoverats och flyttats fram, säger biskopen.
Att få inviga kyrkor vid adventshelgerna innebär att gudstjänsten blir extra högtidligt.
-  Det brukar samlas många som annars inte går i kyrkan så ofta. Det är speciellt att få levandegöra historien vid advent, säger biskop Lennart Koskinen.
Nästa söndag ska biskopen återinviga Eksta kyrka. Det blir den sista kyrkan biskopen hinner återinviga, eftersom han lämnar sitt uppdrag den 1 mars.

Knackar. Med sin kräkla, en symbolisk herdestav, knackade biskopen på porten till Guds hus och välkomnade därefter alla kyrkbesökare.
Knackar. Med sin kräkla, en symbolisk herdestav, knackade biskopen på porten till Guds hus och välkomnade därefter alla kyrkbesökare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!