Romateatern lämnade över 156 635 kronor till barnen
I år går pengarna för första gången till Rädda barnens egen verksamhet på Gotland. Tonvikten ligger på de barn som har flyktingbakgrund.
En del av pengarna skall också användas i det långsiktiga arbetet med integrerade kulturprojekt och utbildning för personer som möter flyktingbarn.
Till sist satsas en del av pengarna i det lika långsiktiga arbetet att bekämpa rasism och invandrarfientlighet och för barnens lika värde.
<span class='mr'>*</span>
Kerstin Blomberg kunde inte maskera den glädje hon kände för den insamling som Romateatern bedrivit under tolv år och som sammanlagt gett drygt 1,3 miljoner kronor till Rädda barnens verksamhet.
När teatern i år ville satsa på barnen på Gotland menade Kerstin att så mycket pengar blir svårt att göra av med, men i det utvidgade perspektivet mot rasism och invandrarfientlighet så kommer pengarna väl till pass.
Dels ska vi satsa på enkla leksaker till de barn som hamnar här på Gotland, vi ska ge dem möjlighet till enklare utflykter och kulturbesök som betyder så oändligt mycket för barn som kanske inte ens har några föräldrar, säger Kerstin Blomberg.
Av de tusentals barn som varje år hamnar i Sverige är det 550 stycken som är ensamma och inte har någon vårdnadshavare alls.
Tillsammans med Hassela på Gotland planerar vi en utbildning för de personer som kan bli god man för dessa barn och till detta behövs också pengar, berättade Kerstin Blomberg.
Och som en del i att bekämpa rasismen har vi planerat en turné med Emerich Roth i Romaskolan under hösten. Ett sätt att vaccinera unga människor mot rasism och nazism, menar Kerstin Blomberg och läser ur flera av de brev hon fått från elever som tidigare mött Emerich Roth som ofta arbetar tillsammans med före detta nazistsympatisörer och som flera gånger besökt de gotländska skolorna.
"Fortsätt med detta arbete", "detta var det starkaste och modigaste jag varit med om" var några av de omdömen hon fått av de tidigare deltagarna.
Vi skulle haft ännu mer insamlade pengar, det är ju extra roligt för oss på teatern att de används i teaterns närområde, menar Lisbeth Pettersson, producent på Romateatern.
<span class='mr'>*</span>
25 000 personer såg sommarens föreställningar av Shakespearekomedin "Mycket väsen för ingenting" under 45 föreställningar. Bara två inställda föreställningar gav ett högt publiksnitt även om det inte sattes rekord.
Insamlingsrekordet 189 000 kronor sattes 2002 men årets insamling var den tredje bästa sedan starten 1993 då Thomas Segerström och Martin Alskog tog initiativet.
Insamlingen är numera så inarbetad i hela vårt koncept att publiken frågar efter insamlingsbössorna redan under pausen, berättar regissören och den konstnärlige ledaren Thomas Segerström.
Teaterns ambitioner är att skapa ett helhetskoncept för verksamheten på Roma kungsgård och att samarbetet med Rädda barnen fördjupas och inte bara blir ett sommarfenomen.
Kanske kan välkomstcentret på Kungsgården också innehålla en presentation av Rädda barnens viktiga verksamhet på Gotland och att man under hela året också kan skänka pengar till deras verksamhet, avslutar Thomas Segerström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!