Romateatern nära nytt biljettrekord

Kultur och Nöje2011-09-21 04:00

Romateatern sålde biljetter för drygt fem miljoner kronor under sommarens föreställningar av Trettondagsafton. Inte sedan 2002 har teatern dragit in så mycket på biljettintäkter.

Att pengarna strömmat till är resultatet av en välbesökt föreställning, men även ett resultat av att teatern höjde biljettpriset för att kompensera kraftigt minskade och indragna bidrag. Men även om intäkterna ökade med närmare två miljoner jämfört med året innan så innebär inte det att Romateatern går med ekonomisk vinst, enligt teaterns vd Thomas Segerström.

- Trots succén i år har vi har inte fått några pengar över. Omkostnaderna, bland annat lönerna, har stigit betydligt.

Sommarens biljettförsäljning slutade på drygt 15 500 sålda, men det fanns plats för runt 24 500 åskådare. Regnet, ett par inställda föreställningar och det ökade biljettpriset spelar in i resultatet, tror Thomas Segerström. Biljetterna kostade 350 kronor förra året och i somras 420 kronor per biljett. Prisutvecklingen uppåt vill Thomas Segerström helst undvika, men samtidigt anser han att det är nödvändig att höja priserna, eftersom stödet från stat och region inte är tillräckligt.

- Vi vill få ner priset så att vi kan nå ut till fler. Vårt mål är att så många som möjligt ska ha råd att se Shakespeare, inte minst gotlänningar som inte alltid har lika mycket pengar som sommarbesökarna.

När Romateatern söker om bidrag hos stat och kommun inför nästa års föreställning behövs ett bidrag på minst 1,5 miljoner för att gå runt. Ett av önskemålen från Romateatern är också att satsningen ska bli långsiktigt.

- Nu drivs teatern med projektstöd sedan 1989. Det gör det svårare att planera och knyta till sig skådespelare under de omständigheterna. Statliga teatrar som jobbar på ett liknande sätt med Shakespeare får runt 80 procent i stöd, så vi hoppas på ett bättre samarbete med stat och region.

1999 låg bidragen till Romateatern på närmare 30 procent. Där var Region Gotlands insats 575 000 kronor och Kulturrådets bidrag 275 000 kronor.

Sedan dess har bidragsdelen minskat kraftig och för ett par år sedan stod teatern helt utan stöd från stat och kommun. I år beviljade regionen åter ett bidrag, den här gången på 175 000 kronor.

För att trygga framtiden vill Romateatern öppna scenen för fler föreställningar, liknande Sissela Kyles och Tommy Körbergs välbesökta framträdanden. Den typen av arrangemang är en del av utvecklings- och affärsplanen som Romateatern tagit fram för hela Roma kungsgård. I den ingår även att satsa mer på samarbeten och sponsorer, men även gästföreställningar på Roma teaterns lilla scen. En annan idé är att satsa på Shakespeareinspirerade teaterläger för barn och på guidade turer vid Kungsgården.

Affärsplanerna har nått kultur- och fritidsnämnden bord. Om en månad får Romateatern svar från fastighetsverket och regionen.

- Vi hoppas på en långsiktig satsning, som även inkluderar Romateatern. Som det är nu är det ur hand i mun, säger Thomas Segerstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!