Romateatern tar ut sina svängar
Det är tolv år sedan Romateatern satte upp "Som ni vill ha det" för första gången och till 20-årsjubileet är det dags igen för denna förväxlingskomedi i kärlekens tjänst.
Helena Thornqvist och Helena Nizic som Celia och Rosalind repeterar under regissören Thomas Segerströms ledning. Onsdag kväll efter midsommar är det premiär för 20-årsjubilerande Romateatern med Shakespeares kärlekskomedi "Som ni vill ha det".
Foto: Petra Jonsson
Även när det gäller ekonomin finns likhetstecken - en teater som tvingas leva med ständig likviditetskris.
Årets pjäs "Som ni vill ha det" är en av Shakespeares mest populära komedier. Två veckors intensiva repetitioner återstår till premiären den 24 juni då skapelseprocessen övergår till kvällsföreställningar måndag till fredag. Några söndagskvällar kommer det också att spelas under den mest intensiva sommarperioden.
Ännu en gång spelar Romateatern denna hyllning till kärleken och naturen på denna vackra och helt betagande plats som på ett självklart sätt förmår förmedla hela essensen i Shakespeares författarskap. Det är efter 20 år nästan omöjligt att tänka sig pjäsen spelas på ett annat ställe.
Naturen i centrum
Årets scenograf Katrin Litsfeldt har ställt naturen i centrum och mitt på scenen tronar en ståtlig stubbe som kanske började växa redan under Shakespeares levnad. Och i skuggan av denna ställs frågorna om hur vi människor låter oss fångas av strebermentalitet och karriärer.
- Många tappar kontakt med verkligheten och tror att internet styr vårt liv. Kanske kan vi få dem att skratta en stund åt sina värderingar en och skapa lite kontakt med verkligheten, funderar Thomas Segerström som även i år regisserar.
- Förra gången vi spelade pjäsen betonade vi sagotemat och inte skilt på staden och landet. Nu har vi skruvat upp den motsättning, säger Nina Pontén som bearbetet texten tillsammans med Thomas och spelar herdinnan Phebe.
För övrigt var Nina Ponténs och Thomas Segerströms första bearbetning just "Som ni vill ha det" för tolv år sedan.
Kärlek utlovas, liksom absurd komik där svängarna tas ut så mycket de bara vågar.
Spelar narren
På scenen står denna repetitionsdag Andreas Nilsson och han prövar maskören Angelica Ekebergs nya "punkperuk" för första gången.
- För tolv år sedan spelade jag förste älskaren, i år får jag spela narr. Sån´t är livet, förklarar Andreas Nilsson som är med för femte gången.
- Men det är Shakespeare och Klosterruinen som gör att man vill återkomma. Det finns nog ingen annan plats i Sverige som den här...
På scenen står också Bengt-Åke Rundqvist som gör sin andra säsong på teatern. Hans skådespelarkarriär kröns fortfarande av rollen som Lennie på Länsteatern och han blev tillfrågad att spela en av årets roller.
- En skådespelare som tar komik på allvar behövdes här, förklarar Segerström.
Det finns fler likheter med uppsättningen 1997. Thomas Almqvist, som tragiskt gick bort förra året, gjorde då premiär som kompositör och musiker på scenen. I år finns hans musik åter med, plockad från fler föreställningar och sammansatt av de båda musikerna Robert Wahlström och Jonas Nyberg.
Årets ensemble kommer att både sjunga och musicera från scenen.
Smärtgräns nådd
Romateatern står i år utan huvudsponsor och tvingas förlita sig på att publiken hittar hit. Fjolårets publiksiffra på 12-13 000 måste höjas rejält för att föreställningen ekonomiskt ska gå i hamn.
- Vi kan bara förlita oss på att den lust vi känner ska smitta av sig till publiken och att det blir en bra föreställning, säger Thomas Segerström.
- Att folk helt enkelt inte vågar missa årets föreställning, fyller Andreas Nilsson i.
- Visst är bidrag och sponsorpengar viktiga för tryggheten och likviditeten när vi kör igång under våren, men vi har lärt oss att leva med att vara landets mest självfinansierade ensemble - fem kronor per biljett, säger Nina Pontén.
Minskande bidrag och ökande hyreskostnader för en av turistgotlands största attraktioner är en oroande utveckling. Årets hyresnivå är inte ens fastställd, förhandlingar pågår ännu.
- Men smärtgränsen är nådd, säger en enig teaterensemble som ändå inte höjt biljettpriserna.
- Vi jobbar brett och för en ständig dialog med bidragsgivare och påtänkta sponsorer, avslutar Thomas Segerström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!