änskapen mellan eleven Lena Björk Franzén och läraren Madeleine Uggla har fördjupats under åren sedan de träffades för första gången på SMI och näst intill varje sommar har de suttit och diskuterat musik under kastanjen vid Lenas sommarställe i S:t Olofsholm på östra Gotland.
Det var också här de förra sommaren beslutade att det finns behov av en bok om körsång och hur vi hanterar våra röster och vårt tal.
Genast fick de en idé om bokens titel, "Hur man får gråstenar att sjunga", men förlaget hade vissa invändningar mot den skrivningen så nu går bokprojektet under arbetsnamnet "Jakten på den rena tonen".
Och det är under samma kastanj, årsgammal med Lena, som de sista arbetspassen nu avverkas och där ytterligare en sommargotlänning i S:t Olofsholm arbetat sig in i projektet på allvar, bokformgivaren Wille Wilhelmsson.
Tillbaka i Sverige
Lena Björk som under många år bott och verkat på Svenska Skolan utanför Bryssel har återvänt till Sverige och Stockholm. Det innebär att hon fortfarande vistas i familjen Björks sommarhus i S:t Olofsholm mestadels under somrarna.
Men det var alltså under 1970-talets musikutbildning hon första gången träffade Magnus Ugglas mamma Madeleine, som 1960 startade SMI, en skola för musikpedagoger med en modernare inriktning och som skiljde sig från Musikhögskolan genom en utarbetad gruppedagogik.
Lena studerade sång- och körpedagogik samt lågstadiemetodik i fem år innan hon slutligen utbildade sig till musikterapeut vid Musikhögskolan.
Och boken de arbetar med är en beskrivning om hur vi alla kan använda våra röster, om hur språk och ord också kan vara maktmedel.
- Rösten är en så viktig del av oss själva och som vi måste lära oss att använda på rätt sätt, menar Madeleine Uggla.
Rösten själens spegel
Lena Björk Franzén betonar att rösten mera än ögonen är själens spegel.
- Rösten avslöjar allt om oss, känslolägen, hälsan och personligheten som inte går att dölja för andra. Rösten är lika unik som ett DNA, samtidigt som den är gränslöst utvecklingsbar, menar Lena.
Under ett år har de arbetet med sitt bokprojekt, planerad utgivning är till julen, från de första idéerna till den snart klara boken.
- Vi försöker också beskriva körsångens själ och det livgivande med sång. Varför alla körsångare unisont vittnar om hur fysiskt bra de mår efter varje körövning, berättar Lena.
- Det handlar dels om andning och syresättning av blodet, men också om social samhörighet i en egocentrerad samtid, menar Madeleine Uggla.
Bokens kapitel kommer att behandla olika frågor som musikalitet, kommunikation, jakten på den rena tonen och kreativitet, men också en del notexempel för körsång.
"Blir en vacker bok"
Att boken ska locka alla som är intresserade av musik och kommunikation blir också Wille Wilhelmssons uppgift. Han har tagit bokens fotografier och kommer att stå för formgivningen.
- Det ska också bli en mycket vacker bok, säger han.
Förlaget har hittills inte haft någon anledning att lägga sig i själva arbetet, förutom det här med titeln då.
- De tyckte inte att "Hur man får gråstenar att sjunga" var någon lysande titel, men vi tycker alla tre som arbetet med boken att den var bra, säger Madeleine Uggla som hunnit bli 92 år och fortfarande har en självklar auktoritet som pedagog.
Men hon är mycket blygsam om vilken betydelse detta haft för sonens karriär.
- Han satt säkert och tjuvlyssnade när jag hade elever på hembesök. Utom den gången han satt under flygeln tillsammans med en kompis och försökte tända eld på den. De tyckte det luktade så gott när det brann i flygelns lack, säger hon.
Till jul är det tänkt att boken utkommer på Notpolens förlag.