Roxy lämnar Adelsgatan
Kulturföreningen Roxy lämnar efter 20 år sina lokaler på Adelsgatan och flyttar i mars in i BAC:s lokaler på hamnen.
- Vi måste flytta någonstans och BAC känns spännande. Vi måste inte ha en lokal med en fast scen och här blir det mer som ett nav i föreningen, menar Roxys ordförande Göran Björnberg.
Roxy har en längre tid brottats med lokalproblem i form av bland annat ökad hyra och trånga utrymmen. Redan i somras beslutade styrelsen att lämna Roxy-lokalen när nuvarande hyresperiod upphör, 28 februari. Idén om BAC-flytten kommer från kulturchefen Helena Wangefelt Ström som också ingår i BAC:s styrelse.
Göran Björnberg:
- Vi har hela tiden hävdat att Gotlands kommun har ett ansvar för vår lokalfråga. Vi har varit aktiva själva men hela tiden haft en dialog med kulturförvaltningen.
Lokalerna i f.d. Roxy-bio på Adelsgatan har utgjort kulturföreningens bas ända sedan man flyttade in där i december 1985. En markant skillnad nu blir att man inte disponerar en egen, fast scen. Men redan i dag har man lagt ut merparten av sina 50-talet årliga aktiviteter utanför det egna huset. Någon gång också i BAC:s lokaler och det kan förstås bli aktuellt även framöver. Något direkt samarbete är dock inte bestämt.
- Vi har pratat om samverkan men inte närmare hur, vi måste landa här först.
En konsekvens är också att föreningens ende anställde varslats om uppsägning men förhoppningsvis kan beredas arbete även framöver.
Kvar i Roxy-fastigheten på Adelsgatan blir Folkets bio som står för hyreskontraktet. Biosalongen blir kvar i fastigheten tills vidare medan delen mot gatan troligen byggs om för affärsverksamhet. BAC:s verksamhet påverkas inte av dess nya "inneboende" utan fortsätter planenligt. I första skedet kommer Roxy att återfinnas i lokalerna året ut, därefter görs en utvärdering av hur det har fungerat.
Verksamhetsmässigt fortsätter de olika programgrupper som ryms inom Roxys kulturparaply. Jazzlubben börjar exempelvis vårterminen i kväll och inom kort framträder Ale Möller i Roxys regi.
Nysatsningar kommer att göras på Roxy för barn och det blir också en satsning på kammarmusik. Men då inte vad som vanligen innefattas i begreppet utan mera i bemärkelsen små ensembler, upp till fyra personer. Tillsammans med Marianne Gottlander förbereder man också en satsning på operaprojektet "Don Juan". Höjdpunkter ska presenteras av ett rockband och samtliga roller görs av kvinnor.
Ett nytt projekt man arbetar med är att synliggöra och marknadsföra Gotlands kultur i form av en hemsida inrymmande kalender och biljettförsäljning som viktiga delar. Arbetsnamnet är Kulturgotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!