Så länge kan kulturlivet överleva med corona

Coronaviruset har satt det gotländska kulturlivet i karantän. Frågan är hur länge det tål att sitta där. Enligt vissa kulturarbetare håller tiden redan på att rinna ut.

Foto:

Kultur och Nöje2020-03-18 09:11

När GT träffar singer songwriter-profilen Annika Fehling sitter hon på ett kafé och fyller i Stim-blanketter. Hon är i stort sett ensam i lokalen.

– Nu när det mesta står still är det ju bra att göra allt det där som man skjutit upp. 

Annika Fehling är en av många kulturarbetare som påverkats av coronavirusets framfart. Förra veckan tvingades hon ställa in en turné med ett tiotal konserter i Tyskland. 

– Det känns förskräckligt. Både jag och de där nere har arbetat hårt för att få till stånd och marknadsföra spelningarna. 

Fehling är inte särskilt orolig för smittan i sig; oron i samhället och dess konsekvenser skrämmer henne desto mer. 

– Vi som står på scen är beroende av att det finns folk i publiken, det säger sig självt. Men det här riskerar också att slå mot hela kedjan. För vi är också beroende av att det finns krogar, scenhus och caféer där vi kan uppträda. Om dessa ställen måste dra åt svångremmen är vi illa ute, säger hon. 

Mindre kulturproducenter lär drabbas hårdast, förutspår Annika Fehling.

– Många av oss driver enmansföretag som överlever från gig till gig. Ofta tvingas man dessutom investera egna pengar, som man räknar med att få tillbaka efter spelningen. Därför vill jag uppmana alla som är friska: Gå ut som vanligt, stötta kulturlivet, annars kommer det inte finnas längre. 

I ditt fall: Hur länge kan detta pågå innan läget blir riktigt akut?

– En månad. Jag vill inte tänka på vad som skulle hända om detta drar ut på tiden. Det vore katastrofalt.  

Länsteatern – en annan kulturaktör som känt av pandemins effekter – sitter än så länge ganska lugnt i båten. 

– Så länge det här är över till sommaren och hösten klarar vi det utan problem. Just nu är osäkerheten det största problemet, säger teaterchefen Thomas Sundström. 

Nyligen beslutade man att dra ned på antalet biljetter till vårens storsatsning "Hjälten på den gröna ön" – från 120 cirka till 80 per föreställning. Ungefär 20 procent av teaterhusets verksamhet finansieras genom biljettintäkter, resten genom anslag. Det är med andra ord inte hela världen om delar av publiken stannar hemma. Men ett ekonomiskt bortfall skulle ändå kännas, betonar Thomas Sundström. 

– "Hjälten" är en föreställning som sålt bra, vi planerade rentav extraföreställingar. Nu vet inte hur det blir, och det är sårbart för en liten organisation som vår. 

Att få del av offentliga medel förpliktigar dessutom moraliskt. Det vore principiellt dåligt om färre fick möjlighet att ta del av länsteaterns repertoar på grund av covid-19, understryker teaterchefen. 

– Vårt uppdrag är att spela teater för så många gotlänningar som möjligt. Och det ska vi fortsätta göra så långt det går. Vi ser till exempel över möjligheterna att streama vår teater hemma, även om det verkar svårt att få till i praktiken. 

Röster har höjts med krav på politiker och myndigheter att stötta kulturlivet när marknaden vänder dem ryggen. Såväl Annika Fehling som Thomas Sundström förhåller sig avvaktande i frågan. 

– Vi får se hur allvarligt det här blir i slutändan. Att efterfråga kompensation känns inte aktuellt i dagsläget. Då får vi snarare lösa det genom att skruva åt verksamheten med mindre besparingar, typ att vi säljer av förrådsutrymme. Nu tänker jag högt, men kanske skulle det underlätta om vi i anslagen kunde sprida ut förlusten över flera år, säger Thomas Sundström.

Fakta

En rad gotländska kulturevenemang har ställts in eller flyttats fram med anledning av coronapandemin. Evenemang som flyttas fram är vårsalongen i Lärbro och välgörenhetsgalan Lett u hjelpe. Påskfestivalen och Tidiga musikens dag, som skulle ägt rum i helgen, ställs in helt. Länsteatern är inte ensam om att begränsa antalet besökare. Biostaden Borgen och Döskallen vidtar liknande åtgärder för minska risken för smittspridning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!