Så svårt är det att hålla våra kyrkor vita

Kultur och Nöje2005-12-20 06:00
HUR KOMPLICERAT det är att få kalkputsen att sitta kvar på våra kyrkor - det får man veta i den skrift, den andra i ordningen, som nu getts ut av Byggnadshyttan på Gotland. Den heter kort och gott "Byggnadshyttan på Gotland 2003-2004" och har haft Jan Utas som redaktör.
Kalkbruket är ett ständigt återkommande ämne i diskussionen om våra vita kyrkor, och i skriften berättar "kyrkoarkitekten" Jan Utas och doktoranden Kristin Balksten uttömmande om problemen. Det är mycket som spelar in för att kalken skall sitta kvar; var kyrkorna står, när och hur kalkbruket slås på, vilka redskap som används, hur bruket blandas och hur "vänligt" vädret är.
Senare års slagregn med påföljande frost har ställt till problem, särskilt på kyrktornen, men Jan Utas anser ändå att situationen är bättre än på länge. Men mycket återstår för att komma underfund med bästa sättet.
Kristin Balksten funderar just på det problemet i egenskap av doktorand med inriktning på putsbruk. Hennes forskning finansieras delvis av byggnadshyttan och hon berättar i skriften om sitt arbete. Att inte ha för bråttom när man kalkar kyrkväggarna, att låta bruket "sätta sig", är tydligen en god idé.

*
OM RESTAURERINGEN av Dalhem kyrka berättarlänsmuseets byggnadsantikvarie Louise Borgö och Johan Knutsson, intendent vid Nordiska Museet. Dalhem är ju en spännande kyrka med tanke på förra sekelskiftets stora restaurering utförd av Axel Herman Hägg och Carl Wilhelm Pettersson - en restaurering som kritiserades hårt inte minst av Johnny Roosval. Paret Hägg/Pettersson vågade ju måla mycket nytt på de medeltida väggarna, något som chockade många men som idag inte alls betraktas som någon dödssynd, i varje fall är Johan Knutsson mycket snällare än Roosval.
I skriften berättar också hyttmästare Håkan Lindkvist om hyttans omfattande verksamhet, och hyttans vice ordförande Åke G Sjöberg skriver förordet.
En intressant och läsvärd skrift som är en del av hyttans ambitioner - och uppgifter - att informera och sprida kunskap.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!