Sagan om ringen

Kultur och Nöje2005-06-11 06:00
Ringen är borta, men dess historia lever kvar. Arkeologer som hittade Havorringen i Hablingbo, ger ut en bok om fyndet.
- Det svartnade för ögonen då jag insåg att det var en guldring, säger Peter Manneke.
Först såg han en mörkgrå bronsbit och efter försiktigt borstande, upptäckte han en rundad bård med ornament. Sedan syntes en hanke och han förstod att det var en bronskittel som låg nedgrävd där. Efter ytterligare arbete anade han tio centimeter virat guld och han tänkte, att det här måste vara mer än en situla (koniskt kärl) och ringde genast efter arkeologkollegan Erik Nylén.
- "Det var som fan", var min första tanke, berättar Erik Nylén.
Fyndet gjordes under våren 1961, under en utgrävning intill fornborgsmuren vid Havor i Hablingbo.

De två ovannämnda arkeologerna, som var med och ledde utgrävningarna, har tillsammans med Ulla Lund Hansen, gett ut en ny publikation i Kungliga vitterhets historie och Antikvitets akademiens skriftserie.
"The Havor hoard - the gold, the bronzes, the fort" heter boken. I och med det stora internationella intresset, är författarnas manus översatt till engelska. Någon version med svensk text finns inte, men det finns önskemål om det.
Ringen var 25 centimeter i diameter. En keltisk ring i en romersk kittel. Vem har lagt den där och varför tillsammans med vinskopor i brons och ett par bronsklockor liknande koskällor?
Föremålen har tillhört en rik släkt. Peter Manneke tror att sakerna har ingått i någon dryckesrit och grävdes ned i rädsla för att byn skulle överfallas.
Ringens filigran (arbete med guldtrådar som löds på underlag) anknyter till östkeltiska förebilder. Peter Manneke berättar att sådana ringar användes av keltiska hövdingar, som tecken på status och värdighet, men den kan också ha varit till för någon gudsymbol och tillhört en överstepräst eller religiös ledare.
Halsringen är sinnrikt gjord och har en genialisk låskonstruktion med stift, som man hakar i varandra.
- Många guldsmeder säger i dag att de inte skulle kunna göra något liknande, säger Peter Manneke.
Erik Nylén tror att ringen är skapad här på Gotland.
- Kanske av en grekisk guldsmed, som släpades hit ofrivilligt, säger han.
En liknande ring har hittats i västra Sverige, med likadan låsmekanism. Men Havorringen är hittills den största man har hittat. På en vuxen person, som hänger den runt halsen, skulle den sluta 5-10 centimeter nedanför nyckelbenen.
Tyvärr är det inte möjligt att beskåda den i dag. Havorringen blev stulen från Fornsalen för snart 20 år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!