Salong för konsthantverk öppnas i vinter på Konstmuseet Trädgårdsamatörens själ

För första gången på Gotland ska en salong för konsthantverk arrangeras. Det sker på konstmuseet under perioden 11 december i år till 6 februari nästa år. Det är inför Designåret 2005 som konstmuseet i samarbete med Gotlands Konstmusei Vänner och Gotlands Konstförening arrangerar salongen.
­ Vi ser gärna att så många som möjligt söker och vi hoppas även på att få med en del okända deltagare, säger Jan Brunius, ordförande i Konstmusei Vänner.

Kultur och Nöje2004-10-07 04:00

För att få bli representerad på salongen gäller att varje konsthantverkare ska skicka in foton av högst fem av sina verk och verken ska vara högst tre år gamla. sökanden ska vara född, boende eller verksam på Gotland.
Sedan finns en jury som bedömer de avfotograferade verken och väljer ut dem som de anser ska få vara med på salongen. Det är alltså inte så att man kan vinna några priser eller att konsthantverken blir rangordnade.
­ Vitsen med utställningen är att det är en chans att få visa upp sig i ett sådant här sammanhang. Att bli antagen till salongen är en bedömning i sig, säger Angelica Blomhage, intendent på konstmuseet.
Vi passar på att uppmärksamma Designåret 2005 (som har utlysts av regeringen) på det här sättet. På Liljewalchs blir det också visningar av design nästa år. Det känns också naturligt att ha den här salongen, då det finns en naturlig bas av konsthantverkare på Gotland, säger Angelica Blomhage och fortsätter:
­ Det finns ju redan nu mycket att se ute i ateljéer och verkstäder. Jag hoppas att salongen kan ge ett förkroppsligande mellan olika verk och mellan besökare. Vi hoppas förstås att många ska känna sig manade att försöka få vara med på salongen.
Juryn som ska bedöma de inlämnade bidragen har olika specialområden som till exempel glas, textil och keramik. Fyra personer ingår i juryn och ingen av dem är från Gotland.
­ Det är en poäng med att få andras ögon på det konsthantverk som görs här. Sedan kan vi inte anklagas för att bara favorisera våra närmaste bröder och systrar, säger Jan Brunius.

­ Det var vi inom Konstmusei Vänner som tog initiativet till den konstsalong som genomfördes på konstmuseet för några år sedan. Den här salongen med konsthantverk ska bli en motsvarighet till den som hålls på Kalmar konstmuseum. Där har man vartannat år en salong för konsthantverk och vartannat år för konst. Det är därifrån idén kommer till den här salongen, säger Jan Brunius.
De fyra i juryn för konsthantverkssalongen är Maj Heuer, antikvarie på Smålands museum och Sveriges glasmuseum, Love Jönsson, kulturskribent och med i ledningen för Iaspis-projektet Craft in Dialogue, Birgitta Faxe, textilkonstnär och intendent på Arkiv för svensk formgivning vid Kalmar konstmuseum, samt Gunilla Kihlgren, glaskonstnär och ordförande i Kif, Sveriges konsthantverkare och industriformgivare.
Senast den 3 november måste intresserade deltagare på salongen ha skickat in foton på sina verk och den 22 november ska de få besked om de har kommit med på salongen eller inte. Hur många verk man kan ta emot vet man ännu inte. Det blir utställningslokalerna på nedre botten på konstmuseet som ska användas för salongen.
Intresserade konsthantverkare kan hämta anmälningsblankett på konstmuseet, Gotlands fornsal och på Galleri 5. Det går också att hitta information om konsthantverkssalongen på www.lansmuseet.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!