Samordningen mellan kultur och fritid får kritik
Därom verkade majoriteten av 50-talet församlade kulturarbetare ense när höstens första kulturfrukost avhölls på Stranden i Visby hamn.
Kritik riktades mot den politiska kulturviljan men svaren uteblev. Några politiker fanns inte på plats.
Bakom inbjudan stod Helena Wangefelt Ström, chef kommunens kulturavdelning, Christina Svensson, länsbibliotekarie och Karin Blomquist, barnbibliotekskonsulent.
Helena Wangefelt Ström inledde med en bakgrund.
Idén bakom arrangemanget är att kulturen behöver mötesplatser, opretentiösa, utanför sammanträden och arbetsmöten. Frukostmötet var ett test för att se om det fungerade och att döma av den starka uppslutningen med representanter från öns skilda kulturområden verkade svaret redan i och med detta vara bifall till denna mötesform.
Hon såg ett diskussionsbart problem i frågeställningen kulturen som egenvärde kontra samhällsnyttan.
? Kan man anlägga nyttighetsperspektiv på kulturen. Eller ska den finnas oavsett om det går att mäta dess roll i den regionala tillväxten, att folkhälsan förbättras, det blir mindre våld på gatorna etc.
Hon berättade också om ett mardrömsscenario som blivit verklighet i vissa kommuner. Där finns det medel för kulturprojekt men man får inte in några bra projektansökningar.
?Skaparkraften på Gotland är så viktig för samhället. Hur skapar man en så bra jordmån som möjligt för kreativa människor.
Kultursekreterare Olle Gibson kunde dock lugna de församlade med att här ökar dels antalet kulturföreningar dels ansökningarna om projektbidrag.
Några av mötesdeltagarna fick därefter ge sin syn på vad som är positivt och negativt inom öns kultur just nu för att därmed så lite tankefrön hos de övriga..
Länsteaterchefen Örjan Herlitz såg lokalsituationen som ett stort minustecken.
? Alla är trångbodda. Vi hade hoppats bli inhysta i kongresshallen -? eller kulturhuset ? men den chansen missade man.
Han framhöll också att Gotland är ett litet samhälle med små kulturinstitutioner beroende av varandra vilket kan göra det hela småplottrigt.
Positivt menade han att samarbetsklimatet på ön är. Och exemplifierade med nästa års vikingatema.
? Där skapas samarbete mellan de små kulturinstitutionerna. Så plus och minus har att göra med samma sak.
Kerstin Simberg, chef för Almedalsbiblioteket, såg framför sig innan hon flyttade hit en ö med mängder av utövande kulturarbetare. Och det fanns det.
Negativt menar hon är sammanlänkningen kultur/fritid.
? Jag känner att man där inte har någon överblick över öns kultur. Jag är nästan alltid besviken när jag går därifrån, vi diskuterar inte kulturen tillräckligt mycket.
Owe Ronström, Roxy, menade att det inte finns någon riktig kulturpolitik på Gotland.
? Ingen politisk vilja finns uttryckt. Det måste skapas mötesplatser dit man själv väljer att gå. Vi har politik och utövare men inte det emellan.
Konstskolerektorn Örjan Ringbom såg en ren kulturnämnd som önskvärd.
? Vi kulturarbetare borde ta aktiv ställning, det är en viktig fråga för kulturen.
Det blir också temat för nästa kulturfrukostmöte. För de församlade beslutade att fortsätta med denna mötesform en gång i månaden. Nästa fruktosttema blir var kulturen ska ligga i den politiska organisationen och den kulturpolitiska viljan.
Förslag på kommande teman var bland annat: Östersjöcentrum, Vikingaåret, Designåret, Hur skapar man och behåller kreativa miljöer, Hur finansierar man kultur. Avslutningsvis vidtog informella diskussioner bordsgrannarna emellan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!